Monday, November 10, 2008

Кексчета за всеки повод

Според оригиналната рецепта се правят розички от моделираща маса.Аз разточих и с фигурка изрязах сърчица за декорация.

За кексчетата:
150 мл. Кисело мляко
3 разбити яйца
1 ванилия
175 г. Захар
140 г. Самонадигащо се брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г. Смлени бадеми
175 г. Разтопено масло
Щипка сол

За глазурата:
Разтопява се 100 г. бял шоколад. Оставя се да изстине. В купа се разбиват 140 г. масло и 140 г. пресята пудра захар до кремообразна смес. Добавя се шоколада и се разбива отново.

За декорацията от марципан:
Сладкарска боя;
200 г. Моделираща маса

Приготвяне:
1. Сложете 12 хартиени чашки в 12 формички за мъфини и загрейте фурната на 190 градуса (170 градуса за фурна с вентилатор). В кана смесете кис. мляко, яйцата, маслото и ванилията. В голяма купа сложете захарта, брашното, щипка сол, бакпулвера и бадемите заедно. Направете кладенче в средата.
2. Добавете сместа с киселото мляко и разтопеното масло и бързо разбъркайте, но не твърдо дълго. Изсипете тестото в хартиените чашки и печете около 20- 25 мин, докато кексчетата се надигнат и станат златисти. Като поизстинат след няколко минути, ги извадете върху телена поставка.
3. Намажете кексчетата с глазурата на стайна температура. Дръжте ги на хладно място и далеч от слънчева светлина.
4. Розичките (опционална декорация) се правят от 150 г. Моделираща маса, от останалото количество моделираща маса се правят листенца. След като е добавена сладкарската боя се омесва масата и се разточва до 1- 2 мм. Изрежете правоъгълник с размери 8 х 20 см. Отрежете лентичка, широка 1 см., откъм късата страна на правоъгълника. Останалата част от моделиращата маса се покрива за да не изсъхне, докато не я използвате. Започнете да навивате и подпъхвате лентичката,за да направите красиво цветче на роза. Оформете с пръсти, после отрежете долната част. Повторете процедурата с останала смес. Оставете поне един час, докато се втвърди.

5. За листенцата оцветете останалата част от моделиращата маса в зелено. Отделете с пръсти топче, голямо колкото грахово зърно и ги сплескайте леко. Стиснете единия край ,за да оформите листенцето. Оставете да изсъхне.
6. След като розичките изсъхнат наредете по 3 върху всяко кексче и ги украсете с три листенца.

Източник: GoodFood.BG/ юли 2008

No comments:

Post a Comment