Tuesday, February 24, 2009

Бананови къпкейкс/Banana cupcakes


Thank you Glory for sharing this delicious recipe!

Рецептата за тези кексчета е на Glorious Treats.

Продукти за 24 кексчета:

1 ½ ч. пюрирани банани (колкото са по- презрели, толкова по- добре)

2 ч.л. лимонов сок

3 ч. брашно

1 ½ ч.л. сода

1 ½ ч.л бакпулвер

¼ ч.л. сол

½ ч.л. индийско орехче

1 ч.л. с връх канела

½ чаша меко краве масло

1 ½ чаша захар

3 яйца

2 ч.л. ванилова есенция

½ чаша кисело мляко

1 чаша прясно мляко

Фурната се загрява до 175 градуса (165 градуса за фурна с вентилатор). В малка купичка се смесват бананите с лимоновият сок и се оставя настрани.

В друга купа се смесват брашното, содата, бакпулвера, подправките и солта и се оставя настрани.

В купата на електрическият миксер се разбива маслото със захарта до кремообразна смес. Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се разбърква добре. Следват киселото мляко и ванилията. Накрая на порции се добавят млякото и сухите продукти. Не забравяйте бананите!

По желание могат да се добавят шоколадов чипс (1 чаша) или ядки (3/4 чаша). Друга възможност е да се поръсят вече опечените кексчета с ядки ли шоколадов чипс, или и с двете.

Сместа се изсипва в хартиените формички и кексчетата се пекат около 20 мин. или докато клечката за зъби излезе чиста.

Тази рецепта може да се си използва за опичането на кекс. Ако тавата е с размер 23 см, сладкишът се пече около 30- 35 мин. За тава с размери 23 х 38- около 60 минути.

Кесчетата са достатъчно сладки и нямат нужда от глазура. Но глазурата от крема сирене е подходяща за тези кексчета/сладкиш.

Глори е дала друга рецепта, която аз видях много късно. Следващият път бих пробвала и нейната. Аз използвах рецептата за

Крем Филаделфия
Нейната рецепта се различа от моята по това, че тя добавя и сметана.

3 comments:

  1. Здравей,Милена чакам тази рецепта защото и нашите банани презряват бързо,а обичаме сладкиши с крема сирене.Хубав ден

    ReplyDelete
  2. Много нежни.. с удоволствие бих пробвала рецептата, на съпружето ще му се харесат!

    ReplyDelete
  3. Благодаря! Много са приятни на вкус. Колегите на половинката са питали кога ще пека отново такива кексчета:-) И те са ги харесали:-)

    ReplyDelete