Monday, March 16, 2009

Шоколадово- черешови къпкейкс/ Chocolate- cherry cupcakes


Изпробвах нова рецепта и останах очарована от комбинацията на череши и шоколад. Много меки и вкусни кексчета. Лесни за приготвяне и представителни за поднасяне. Следва рецептата:
Продукти за 12 кексчета:
125 г меко масло
100 г шоколад (добре е да е с високо съдържание на какао) на парчета
300 г сладко от череши
150 г фина захар
Щипка сол
2 големи яйца
150 г Самонадигащо се брашно

За глазурата:
100 г шоколад
100 мл сметана
12 гланцирани червени череши

Приготовление:
Фурната се затопля до 180 градуса.
Маслото се слага в тенджера с дебело дъно и се затопля до разтопяване. Когато е напълно разтопено се добавят парченцата шоколад. Оставя се за момент докато омекне и се отнема от огъня. Бърка се с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес. Добавят се сладкото от череши, захарта, солта и яйцата и се разбърка добре с дървената лъжица. Най- накрая се добавя и брашното.
Сместа се разпределя в хартиените чашки, предварително сложени в гнездата на тавата за мъфини. Кексчетата се пекат около 25 минути. След което се изваждат и охлаждат в тавата за около 10 минути и след това се оставят на скара до пълното им охлаждане.
За глазурата: Шоколадът се натрошава на парченца и заедно със сметана се поставя в тенджера докато заври сметаната. Отнема се от огъня и се разбива – ръчно или с миксер- докато сместа се охлади и сгъсти. Кесчетата се намазват с глазурата, като тя се заглажда с обратната страна на лъжицата, а от горе се поставя по една черешка.


I just received the book of Nigella Lawson and as a real chocoholic I wanted to try first these delicious looking cupcakes. Great combination of chocolate and cherry and light at the same time. Easy to make and beautiful to serve. Here comes the recipe:
For the cupcakes (12 cupcakes):
125 g soft unsalted butter
100 g dark chocolate, broken in pieces
300 g morello cherry jam
150 g caster sugar
Pinch of salt
2 large eggs, beaten
150 g self- raising flower

For the icing:
100 g dark chocolate
100 ml double cream
12 natural- colored glace cherries

Preheat the oven to 180 degrees C.
Put the butter in a heavy- bottomed pan on the heat to melt. When nearly completely melted, stir in the chocolate. Leave for a moment to begin softening, then take the pan of the heat and stir with a wooden spoon until the butter and chocolate are smooth and melted. Now add the cherry jam, sugar, salt and eggs. Stir with a wooden spoon and when all is pretty well amalgamated stir in the flour.
Scrape and pour into the muffin papers in their tin and bake for 25 minutes. Cool in the pan on a rack for 10 minutes before turning out.
When the cupcakes are cool, break the chocolate for the icing into little pieces and add them to the cream in a saucepan. Bring to the boil, remove from the heat and then whisk- by hand or electrically- till thick and smooth. Ice the cupcakes, smoothing the tops with the back of a spoon, and stand a cherry in the centre of each.

2 comments:

  1. Кексчетата изглеждат божествено! Харесва ми как си ги украсила, а също и вида на тестото. И аз съм фен на натуралния шоколад и всичко, което съдаржа шоколад. :-) Като се има в предивид колко са ми удобни за консумация кексчетата и колко често се ядат у дома, май ще пробвам и твоята рецепта, /от повече глава не боли, заформям вече колекция рецепти за мъфини/ ;-) ... :-) Само не знам дали ще слагам захаросани череши отгоре или ще използвам пресни сезонни черешки...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тези кексчета ги бях забравила :-) Но са много подходящи за шокохолици :-)
      Надявам се да ви харесат и на вас у дома.
      Когато аз ги правих нямаше още пресни череши за жалост, но и захаросаните са добра алтернатива :-)

      Delete