Monday, March 30, 2009
Шоколадова декорация/ Chocolate decoration
Снимките не са с отлично качество, но са правени вечер, когато светлината е недостатъчна. А сама няма как да ги направя през деня, след като ми трябват и двете ръце за тази декорация.
За тази декорация с листенцата- разтопявам около 70% от шоколада в МВ, вадя и бъркам, като добавям и останалите 30% шоколад. Целта е да се получи по- гъста смес и не толкова гореща. След това с два пръста нанасям върху хартия за печене шоколада. Просто се теглят с пръстите две черти, а върха на пръстите образуват заоблените краища на листенцата. След това повдигам хартията за печене и я опирам до стената. Тя образува нещо като дъга. Оставям така докато се стегне шоколадът и внимателно с нож или шпатула отделям листенцата. Ако в долният край са неравномерно засъхнали с нож ги подравнявам за да са всички на еднаква височина. Може при подрязването да се отчупят парченца. След като вече имам листенцата, ги лепя за крема отстрани на тортата.
Правя повече листенца за да съм сигурна, че имам достатъчно. При отделянето от хартията за печене или подравняването с нож доста от тях се чупят.
Това е. Успех!
2/3 of the chocolate has been melted in the microwave for about 30- 45 sec. Stir the melted chocolate and add the rest of the chocolate chopped in small pieces to the bowl. When the desired temperature of 33- 34 degree C (91- 93 F)has been achieved, allow the chocolate to rest for a few minutes. Stir again, then the chocolate will be ready to use.
Cut small pieces of parchment paper (30x 10 cm/ 12x 4 in) and place on the work surface. Dip two fingers into the chocolate and without removing any excess, use a stroking action to paint a shape approximately 6 cm (2 1/2 in) long onto the strip, trailing off the base. Repeat to fill the sheet- about 30 pieces are required for the cake, but make extra to allow for breakages.
As the sheet is filled, take hold of both ends of the strip and gently fold it 90 degrees lengthways. Leave it up against a baking tray or similar edge to hold the right angle while the chocolate sets. When set, gently peel off the decorative pieces and trim the base to neaten.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Невероятна работа и като красота, и като обяснения.
ReplyDeleteБлагодаря, за посещението и положителният коментар! Радвам се, когато чета такива хубави реакции!
ReplyDeleteБлагодаря много за чудесната идея и великолепните обяснения.
ReplyDeleteМики, благодаря за оценката! Много ме радват такива коментари!
ReplyDeleteЗдравей Милена! Много ми хареса идеята ти за шоколадовите листенца. Днес правя торта за Рожден ден на едно малко момиченце. Мисля да се пробвам да ги направя. Благодаря, че си споделила начина на приготвяне! А всичките ти торти са невероятно красиви! Със сигурност ще се връщам често тук.
ReplyDeleteРуми, благодаря за посещението и хубавите думи! Радвам се, когато посетителите на блогът ми намерят причина да се отбият отново!
ReplyDeleteУспех със шоколадовата декорация!
Поздрави, Милена
Много ти благодаря Милена! Ето какво се получи при мен: http://rummylicious.blogspot.com/2010/02/blog-post_28.html
ReplyDeleteНаправих я с бял шоколад, ароматизиран с портокалова есенция.
Моля те, кажи си мнението!
Поздрав!
Руми
Много оригинална и красива идея! Благодаря, че я сподели!
ReplyDeleteБлагодаря за посещението и коментара, Лулу! Радвам се, че идеята за тази шоколадова декорация се харесва :-)
ReplyDeleteПоздрави, Милена
Страхотен урок!Благодаря ти за хубавите и подробни обяснения,които са много важни за хора като мен,решили от скоро да се изявяват в тази област!
ReplyDeleteБлагодаря, Ваня! Тази шоколадова декорация ни е любима вкъщи :-) Бързо, лесно и ефектно :-) О, да и вкусно :-)
ReplyDeleteZdraveite, mnogo krasivo, no na men zapo4naha da mi se razstopqvat dokato gi sloja varhu tortata, vie kakav 6okolad izpolzvate, az kupih obiknoven, dali ima zna4enie?
ReplyDeleteПолзвам шоколад със съдържание на какао над 60%, т.е. черен шоколад. Когато правя тази декорация с бял шоколад, листенцата са наистина по- меки и лесно се топят. В този смисъл с черен шоколад се постига по- добър резултат.
ReplyDelete