Tuesday, March 17, 2009

Мерло къпкейкс/ Merlot cupcakes


Рецептата е от блога на Fields of Cake. Кремът е божествен. Много вкусни кексчета в комбинация с кремът от ганаш и къпини. Мерлото почти не се усеща на вкус.

Следва превод на рецептата:

Продукти:

2 чаши брашно
¾ ч. Неподсладено какао
1 ½ ч. Бяла захар
½ ч. Тъмно кафява захар
2 ч.л. Сода
1 ч.л. Бакпулвер
½ ч.л. Сол
2 яйца
½ ч. Охладено силно кафе
½ ч. Мерло
1 ч. Бътермилк (1 ч. Прясно мляко се смесва с 1 ч.л. оцет или лимонов сок и се оставя да престой така около 5 мин.)
½ ч. Растително олио


Приготовление:

Фурната се затопля до 190 градуса (170 градуса за фурна с вентилатор).
В купа се смесват брашното, какаото, захарта, содата, бакпулвера и солта.
В отделна купа се смесват яйцата, кафето, виното, бътермилка и олиото.
Към сухите продукти се прибавят течните. Разбърква се добре докато всички продукти са добре смесени. Сместа се разпределя между хартиените чашки, които са сложени вече в гнездата на тавата за мъфини. Кексчетата се пекат около 25 мин. При натискане отгоре, те отскачат. Тавата се изважда от фурната и се оставя да се охлади за около 10 мин. След това кексчетата се оставят да изстинат напълно върху скара.

Къпинов Ганаш с Мерло

450 г. Шоколад (около 70% съдържание на какао)
½ ч. Сметана
¼ ч. Мерло
¼ ч. Къпини (от консерва)
2 с.л. меко, безсолно краве масло

Шоколадът се натрошава и се поставя в огнеупорна купа. Оставя се настрани. В малка тенджера се затопля сметана и се отнема от огъня, когато започне да завира. Сметаната се излива веднага върху шоколада и се оставя за няколко минути, докато шоколадът се е разтопил.
През това време се затопля виното с къпините в МВ за около 45 сек. Добавят се след това към шоколадовата смес и се разбърква докато се получи хомогенна смес.

Къпинов Маслен Крем с Къпини

2 ч. Ганаш с къпини
250 г. Краве масло
1/3 ч. Какао (пресято)
½ ч. Сметана
½ ч. (или повече) пудра захар

С миксер на средна скорост се смесват ганашът с маслото до получаване на мека смес. Намалява се скоростта и се добавя какаото. Разбърка се 2- 4 мин.и добавя се сметаната. След като продуктите са добре смесени, се увеличава скоростта и се разбърква 5- 7 мин. След което отново се намалява скоростта на миксера и се добавя пудрата захар. Преценява се на вкус колко захар да се добави. Сместа се разбърква добре с миксера за около 5 мин, след което се бие на ниска скорост за да се изкара излишния въздух.

Забележка:

Кексчетата могат да се издълбаят и напълнят със сладко от къпини. Отгоре се намазват с масленият крем с къпини.
От посочените продукти за ганаш с къпини се получава голямо количество ганаш, от което само две чаши се използват за масления крем за кексчетата. Аз използвах останалото количество за торта.

Second Cupcake of the month by Sweet Treats is Merlot Cupcakes. This recipe is of Fields of Cake.
Delicious cupcakes! Very sophisticated taste. Dark Chocolate merlot cupcakes, filled with seedless blackberry jam and blackberry Merlot ganache, topped with blackberry Merlot buttercream.

6 comments:

  1. Апетитни снимки, особено първата: топлият, балансиран и омекотен фон създава комфортно и уютно чувство с почти реалния аромат на къпини..

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дими! И самите кексчета бяха много апетитни. Макар, че аз подходих малко скептично като прочетох, че един от продуктите е Мерло :-) Но резултата ме изненада приятно. Особено кремът- беше вълшебен. Смятам дори да го използвам за пънеж на торти :-)

    ReplyDelete
  3. Thanks a lot, lyndsay, for stopping by and for your nice comment!

    ReplyDelete
  4. Thanks a lot, Audra, for stopping by and your kind words! I admire your work! You create such beautiful things!

    ReplyDelete