Wednesday, July 1, 2009

Обличане на плодов блат с марципан/Marzipanning a rich fruit cake

Освен стандартният начин за обличане с марципан чрез разточване на покритието и покриване на тортата, има и друг начин. При вторият начин горната част и страничната част на тортата се обличат поотделно. Целта е да се получат добре изразени ръбове. Това се цели ако тортата в последствие се покрива с Ройял Айсинг или се поставя ‘яка’, направена от runout/ ColorFlow.

За да се задържи марципановото покритие върху тортата, блата се намазва с желе от кайсии. То се приготвя като сладкото от кайсии се затопля и се изсипва в сито за да може да се отделят малките плодни парчета. Получава се желе, което е сравнително течно, докато е топло. Ако започне да се сгъстява, може отново да се затопли за секунди в Микровълновата.

За този начин на покриване се намазва първоначално горната повърхност на блата. Разточва се марципана върху наръсена с пудра захар работна площ до 0.5 см. Уверете се дали разточения марципан не е залепнал за работната площ. Блатът се обръща с лице надолу и се поставя върху марципановата маса. Изрязва се кръг като се оставя около 1 см ръб, който с палетен нож се прилепва и изравнява със страничната част на блата. Блата се обръща отново и марципана се заглажда, така че да прилепне към тортата. Аз използвам за горна повърхност дъното на блата т.е. след изпичане обръщам блата. Дъното е по- равномерно изпечено и изравнено, така се работи по- лесно.

След като горната част на блата е покрит, се мери височината и дължината на страничната част на блата. Разточва се марципанова лента и от нея се изрязва лента с необходимите размери. Посипва се с пудра захар и се навива за руло, за да може да се повдигне по- лесно без да се разтегли. Лентата също е с дебелина 0.5 см. Страничната част на блата се намазва с топло кайсиево желе и внимателно се закрепя марципановата лента. Ръбовете може да се загладят с палетен нож.

Така покритият блат се оставя поне 24 часа да изсъхне, независимо дали ще се покрива след това с Айсинг или фондан.


Brush the top of the cake with apricot glaze. Sprinkle the work surface with sieved icing sugar.
Using two- thirds of the marzipan, knead it until smooth. Roll out to 5 mm (1/4 in) thickness to match the shape of the top of the cake.
Make sure the marzipan moves freely on the work surface inverting the cake on the centre of the marzipan shape.
Trim off the excess marzipan to within 1 cm (1/2in) of the cake, then using a small flexible palette knife, push the marzipan until it is level with side of the cake.
Turn the cake rightsideup and place in the centre of the cake board. Brush the sides of the cake with warm apricot glaze. Knead the trimming together, taking care not to include any crumbs from the cake. Measure and cut a piece of string the length of the cake. Roll out the marzipan to 5 mm thickness and cut out one side piece for the a round cake, to match the length and width of the string. Carefully fit the marzipan on the side of the cake.
Leave in a warm and dry place for at least 24 hours to dry before icing.

6 comments:

  1. Много изчерпателно и полезно!
    Благодаря, Милена!

    ReplyDelete
  2. i love coming to visit you , you have hands of gold everything is always so perfect!

    ReplyDelete
  3. Hello Milena, finely...NICE TO MEET YOU!!! It's a pleasure knowing you (I'm talking about your picture...)you are beautiful and young!!! did I mention talented ? If not, I will say it again: you are very talented and creative beautiful young lady!...and very friendly!
    XOXOXO

    ReplyDelete
  4. Благодаря, Дианка! Радвам се, че информацията се намира за изчерпателна. За мен най- добрите обяснения са тези придружени със снимка, но не винаги мога да снимам стъпка- по- стъпка :-)
    Поздрави, Милена

    Thanks a lot, Mary! Baking & decorating is my passion, for all the rest I have total lack of patience :-)
    xoxox

    Thank you so much for your compliments, Nina! Age is simply a state of mind, isn't it :-)
    xoxox

    ReplyDelete
  5. Искам да ти благодаря,за публикуването на този страница,беше ми много полезна.Благодаря ти още веднъж!

    ReplyDelete
  6. Благодаря ти, Ваня, за обратната връзка! Хубаво е да прочета, че тази информация се намира за полезна :-)

    ReplyDelete