Thursday, July 2, 2009

Торта с яка от Айсинг/ Runout/ ColorFlow collar cake



В този пост показах как се облича торта с марципан с цел получаване на ясно изразени ръбове. Това е необходимо за да може яка от Айсинг да се закрепи върху тортата.

"Яка" от айсинг се прави на принципа на декориране на сладки с айсинг. Принтира се очертанието на яката и се поставя под хартия за печене, като е най- добре под тях да има твърда подложка за по- голяма стабилност. Аз използвам борд за торта, върху който залепвам принтираното очертание и над него хартията за печене. Преди да се започне със шприцоването хартията за печене се намазва с бяла мазнина (Crisco) за да може готовата яка да се отдели по- лесно и безопасно след изсъхване.

За самата яка може да се използва както Айсинг, така и ColorFlow на Wilton. ColorFlow е смес, която се разрежда до съответната консистенция. Нещата, направени с него са с по- голяма здравина и имат блясък.

Но яката може да се изработи и с Айсинг с яйчен белтък. Рецептата вече посочих в поста за Айсинг, както и начина за приготвяне на runout. Помнете, че 10 капки са ключов момент!!!

За яката- очертават се очертанията с Айсинг/ColorFlow и след това те се запълват с runout. За очертанията използвах накрайник с номер 2 на PME, който е еквивалент на този на Wilton. За runout използвах еднократни декораторски пош. Ако се работи с ColorFlow, важи същият принцип за 10-те капки т.е. сместа се разрежда, докато капната капка при преброяване до 10 се слее с повърхността на сместа.

Ето принтирано очертание на моята яка. Пунктираните линии оказват къде се залепва (с Айсинг) яката върху тортата. Това е яка за 20 см торта, но тази яка може да се увеличи до желаните размери.


За яката около долният ръб на тортата, яката се изрязва от вътрешната страна докато кръгът около тортата се затвори. Очертава с молив и се работи по същия начин, както за другата яка.

След като яката е запълнена с runout/ Collar Flow, тя се оставя една нощ да изсъхне.
Отново с номер 2 накрайник се шприцова Айсинг върху тортата или отдолу на самата яка и яката се закрепя върху тортата, като се поставя съразмерно върху тортата.


Надявам се, че обяснението е достатъчно подробно и ясно. Успех!

Making a collar
Measure the top of the cake and draw template of the collar design on a piece of paper or use a printout of a collar. Attach securely to a board surface. Secure a piece of waxed paper over the design.
Pipe a line of RI, using number 2 tube over the lines of the templates. To pipe the line use soft peak icing.
Flood the collar section by working quickly but neatly. For the flooding there is a simply rule to apply- make a runout so that a drip of icing should disappear back into the surface after 10 seconds.
Continue flooding until the collar is completely filled. Dry throughout overnight.
When the collar is dry, remove from the waxed paper using a fine palette knife.
Pipe a line with number 2 tube in the same color as the base icing and put the collar on the cake, making sure it is evenly positioned.

To make a collar both RI and ColorFlow can be used.

12 comments:

  1. Милена,
    впечатлена съм -
    много нежно, изящно и красиво!
    Моите поздравления! Диана

    ReplyDelete
  2. This is so beautiful ! I just wish I could read what it says :(

    ReplyDelete
  3. Боже,ама това е фантастично!!!!

    Толкова нежно и изящно. Ох,може и аз да се престраша някой път.Благодаря ти за урока.Има много да се уча от теб.

    ReplyDelete
  4. Дианка, Йоли, благодаря ви! Много сте мили!

    Йоли, работата с Айсинг беше за мен като любов от пръв поглед :-) Може и при теб да има същия ефект. Няма нищо страшно, особено като видиш крайният резултат. Заслужава си да опиташ!
    Следващият път като направя "яка" ще снимам стъпка- по- стъпка. Със сигурност ще продължа да пиша за Айсинг и да показвам и други техники. Това ще стане вече след лятната ваканция :-)

    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  5. Amber, thanks a lot for your kind words!
    I've put a short description in English between the printout and the photo of the butterfly. If you have any further questions I would love to answer them.

    ReplyDelete
  6. Страхотно е ,Милена!
    Благодаря ти и за подробните обяснения и рецепти!
    Весело лято!
    Целувки
    Краси

    ReplyDelete
  7. Благодаря ти, Краси!
    Много летни усмивки и емоции!
    ххх

    ReplyDelete
  8. Че чакам с нетърпение,миличка.Много ми е интересно с теб и винаги научавам нещо ново.Весело лято и от мен.

    ReplyDelete
  9. Толкова е нежна повърхноста на яката.На мен, не ми се получава гладка смес,мисля че ми е едра захарта.

    ReplyDelete
  10. Нели, не само пудрата захар може да е причината. За тази яка съм ползвала ColorFlow, както съм посочила по- горе и намирам разлика между така приготвения айсинг и обикновен айсинг.

    ReplyDelete
  11. Невероятно красиви неща представяш, четох упътванията ти, но се иска страхотна техника за да се направят тези красоти!
    Сърдечни прагръдки!

    ReplyDelete
  12. Жани, благодаря за посещението и хубавите думи! Много си мила! Не знам дали съм усвоила техниката на айсинга, мисля си че имам още доста да уча :-) Но важното е, че ми доставя удоволствие и може би с малко повече практика ще дойде и рутината :-)

    Сърдечни поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete