Sunday, October 24, 2010

Decorating cookies with RI/ Декориране на сладки с РА


Новак съм в декорирането на сладки с Ройъл Айсинг (РА). Всеки път откривам нещо ново за себе си. Не мога да отговоря на всичките ви въпроси, защото това е като "опит- грешка" начин на учене и усъвършенстване. Този пост е това, което до тук бих могла да споделя за украсата на сладки с айсинг.  

За последните сладки използвах нова рецепта. Това е прословутата рецепта на Антония72, с която повечето декоратори на сладки работят. По тяхна препоръка поръчах и боите. Те са на Америколор.

Ройъл Айсинг с мерингова пудра
Необходими продукти:
180 мл топла вода
5 с.л.  мерингова пудра
1 ч.л. лимонтозу
1 кг пудра захар (пресята)
В купа се слага водата и меринговата пудра и се разбърква с бъркалка/вилица за около 30 сек. Добавя се лимонтозуто и се бърка още 30 сек. Сместа се поставя с купата на стационарен миксер, заедно с пудрата захар и всичко се разбива точно 10 мин на НАЙ– НИСКАТА степен с помощта на плоската приставка. Получава се гъст и кремообразен айсинг.

В този пост съм посочила и рецепта със сух белтък.

РА може да се раздели в пластмасови съдове, които могат да се затворят плътно с капак.  Не забравяйте да покривате съд с айсинг по време на работа или пошовете с влажна кърпа. Така се предпазва айсингът от изсъхване.

Консистенцията на айсингът сама по себе си, зависи от качеството на пудрата захар, марката на използваните цветове, както и начинът на приготвяне на РА. Когато айсинг се разбива на ниска степен с миксер, по- малко въздух влиза в сместа. А това улеснява шприцоването с айсинг.

След като айсинга е готов, следва оцветяването. Може айсигът да се приготви от предната вечер и да се използва на следващия ден. Това е особено подходящо ако се цели получаването на наситени цветове като червено и черно, например. С времето интензитета на цветът се увеличава. Може, разбира се, айсингът да се оцвети непосредствено преди употреба. За целта с клечка за зъби (ако се ползват гелови бои) се прибавя от боята, до получаване на желания цвят. РА се бърка внимателно за да не влезе въздух в него. Аз използвам обратната страна на лъжицата и с нея „натискам” айсингът към стените на съда. 
След като айсингът е оцветен се втечнява. За постигането на тече айсинг важи „10 секундното правило", т.е. в малки количества се добавя вода към РА, докато капка пусната върху повърхността на РА се слее с нея при преброяване до 10.
Това правило е особено важно ако се работи wet-on-wet, т.е. ако към течен айсинг се добави друг течен айсинг с различен цвят. Ако айсигът е много течен и се използват наситени цветове, те могат да дифузират един в друг. Това ще рече, че се получава едно размиване на цветовете. Това е особено в сила, когато на бял фон се добавят черни или тъмен цвят айсинг. Тогава тъмнят цвят се влива с белия, вместо да остане добре очертан. Забележете кучето от последните сладки. 

Струва ми се уместно да спомена и няколко термина, които доста често се употребяват при работа с РА. Това са „flooding”(в буквален превод наводнение) и  “outline” (очертание, контур).
Първо се прави очертанието, както при бент (язовир) образно казано и това очертание играе ролята на стена, която задържа течният РА.  Разбира се, че има и декоратори на сладки, които предпочитат да процедират без очертания. Аз лично предпочитам да използвам тези контури.
Очертанията на сладките се правят с номер 2 накрайник, ако сладките са с по- големи размери номер 3 накрайник е също опция. За очертанията се използва РА със средна гъстота. Запълването на контурите става с по- течен РА. Аз използвам еднократни найлонови пошове за запълнена на контурите, като отрязвам малък отвор и така не ми се налага да ползвам накрайник.

Първо се прави очертанието и веднага се запълва с течният РА. Така контраста между очертанието и пълнежът не е толкова осезателен. Ако върху този слой РА се прави допълнителна декорация/пласт РА е най- добре да се изчака поне 12 часа, докато РА изсъхне.
След като сладките са вече декорирани се изчаква поне 24 часа, преди сладките да се опаковат. 

Какво използвам аз при декориране на сладки с РА?
  • Накрайници.
Имам предпочитания към накрайниците на РМЕ. По- скъпи са от тези на Уилтън, но разликата е огромна. Тези на РМЕ са по- качествени и освен това не ръждясват с течение на времето и многократното използване. 
  • Пошове- синтетични или такива за еднократна употреба, ако се налага да използвам различни цветове.
  •  Адаптори- за закрепване на накрайникът.
 
  •  Кърпи, с които са покрити накрайниците и ако има отворени съдове с РА.

    • Клечки за зъби- с тях лесно може да се отстрани погрешно шприцован контур и да се разпредели течния РА покрай чертанията на сладките.
    • Игла- ако се получи въздушен балон в течния РА, с иглата може да се пукне. Ако се остави да изсъхне така, се получава вдлъбнатина.

    •  Цветна захар или диско дъст за декорация.

    Принципно, украсяването на сладки с РА е бавно и трудоемко занимание. Но за мен лично, декорираните сладки с РА са по- рафинирани и фини. И понеже не всеки го може, самият процес на декориране носи известно предизвикателство :-)

    22 comments:

    1. Milen@, това беше една изключително полезна публикация за мен. Благодаря ти, че споделяш тънкости, които човек може да научи само с практиката и времето. Аз съм стигнала до извода и то не само при работата с айсинг, че качеството на материалите е от първостепенно значение.

      ReplyDelete
    2. Радвам се, че намираш информацията за полезна, Кали. Постарах се да бъда изчерпателна, но винаги в процеса на работата се натъкваш на нещо ново и непознато. За това и според мен опит-грешка, работи най- добре :-)

      ReplyDelete
    3. Милена,много съм впечатлена както от тази публикация,така и от всичко,което правиш(посещавала съм блога и преди)!
      Декорирането на сладки с айсинг ми допада,правила съм го,но по-примитивно и само с контур.
      Поясни, моля те от какво е съкращението РА ,че сега умувам и не мога да се сетя:)
      Поздрави!

      ReplyDelete
    4. Благодаря, Диди, за хубавите думи!
      Дълго е за изписване Ройъл Айсинг (дори не съм сигурна дали се изписва така с български букви):-)
      Та РА е Royal Icing, но за кратко айсинг.
      Ще го добавя в поста така за да бъде ясно за всеки. Мерси :-)

      Поздрави, Милена

      ReplyDelete
    5. Милена, невероятно полезен постинг, за което искрено ти благодаря!Почти не съм работила с айсинг и определено има много какво да уча.

      ReplyDelete
    6. уау, страшно красиви неща правиш. Предполагам не си купуваш материалите от България?

      ReplyDelete
    7. Благодаря, Лулу! Опитай, ще ти хареса :-)
      Радвам се, че намираш поста за полезен!

      Шарена сол, благодаря ти! Много си мила!
      Не, не си купувам материалите от България.

      ReplyDelete
    8. Тук се залисах! Ще се възползвам по празниците от указанията ти и дано се получат толкова прекрасни декорации като твоите, макар че се съмнявам :)))

      Хубава нова седмица :)

      ReplyDelete
    9. Благодаря ти, Ина! Ще се радвам, ако украсяването с айсинг ти се стори забавна занимавка :-)

      Хубава седмица и на теб! :-)

      ReplyDelete
    10. Много полезен пост, надявам се да ми стигне куража, за да пробвам и аз :)
      Поздравления, Милена и благодарност за щедро раздадения опит !

      ReplyDelete
    11. Хайде, Иве, присъедини се и ти към кръжока :-) Мерси за хубавите думи! Признавам, че ми е по- лесно да пусна цял пост, отколкото да отговарям на всеки имейл :-) А аз иначе всичко си казвам :-)

      ReplyDelete
    12. Милена, чудесно поднесено обяснение! :) Завиждам ти за търпението при украсяването на сладките :) Златни ръце имаш :)
      Поздрави и усмихната седмица!

      ReplyDelete
    13. Благодаря ти, Мира! За съжаление търпението не ми е добродетел, но работата с РА ми действа терапевтично :-)

      Поздрави и усмивки :-)

      ReplyDelete
    14. Благодаря ти за отговора:)!Оетих се после,но не съм го виждала досега така съкратено на български,а май и на английски,та въобще не можах да реагирам.
      :-)

      ReplyDelete
    15. Милена, миналата година около Коледа се борих с първите ми декорации на сладки. Имах проблеми и с айсинга и с нанасянето му. Крайният резултат беше много удовлетворителен (за мен и близките ми; професионалист не би бил така удовлетворен :), но наистина много помага човек да се поучи от нечий опит. Ще използвам съветите ти тази година и ти благодаря за тях. Поздрави и хубави празнични дни!

      ReplyDelete
    16. Благодаря за хубавите думи, Мира! Радвам се, ако споделеният опит е полезен! Успех с новите "сладки приключения"!

      Поздрави :-)

      ReplyDelete
    17. Thanks for stopping by and your kind words! :-)

      ReplyDelete
    18. Милена, благодаря ти за рецептата за РА. Днес я използвах за украсата на коледните ми сладки и се получи много добре. Не можах да докарам пухкавостта на показаното от теб на първата снимка, но причината може да е в това, че разбърквах на ръка (миксерът ми няма бавно; всичко е бързо при него :), а може би си трябва повече опит, но съм много доволна и ти благодаря за рецептата. Поздрави и хубави празници!

      ReplyDelete
    19. Мира, благодаря за "обратната връзка"! Радвам се, че си останала доволна от рецептата!

      Весели празници! :-)

      ReplyDelete
    20. Страхотни сладки!!!Може ли някой да ми каже какво е мерингова пудра и откъде мога да си я купя. Гергана

      ReplyDelete
    21. Благодаря ти, Гергана!
      Меринговата пурда е всъщност сух белтък с добавка от царевично нишесте, което предотвратява образуването на буци в айсинга и оттам по- фината му консистенция. Може да се замени просто със сух белтък, а онлайн магазина на коку-буки има готова смес за айсинг, към която се добавя само вода:
      http://www.cookibooki.bg
      Дано съм ти била полезна!

      Поздрави, Милена

      ReplyDelete