Friday, October 22, 2010

Gingerbread cookies/ Джинджифилови бисквити

Ето и обещаната рецепта за джинджифиловите сладки. Есенните бисквити и част от Хелоуинските сладки бяха приготвени по тази рецепта.
Това са много ароматни сладки. Омекват до 2- 3 дена след опичането. Толкова време се запазва и ароматът от печенето им в дома :-)
В моите представи тези бисквити винаги съм ги свързвала с Коледа и Нова Година, но всъщност не виждам защо трябва да сме такива традиционалисти. Тези сладки могат спокойно да се хапват към кафето и чая през цялата година.

Продукти за около 40 средно големи или 20 големи бисквитки:

250 гр студено солено масло, нарязано на кубчета
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
560 грама брашно

За топлата смес:
5 супени лъжици вода
210 гр кафява захар
3 с.л. петмез (меласа)
3 супени лъжици Golden Syrup

3 супени лъжици джинджифил
3 супени лъжици канела
1 ч.л. смлян карамфил




*Забележка: Golden Syrup може да бъде заменен с мед.
 
Поставете всички съставки за топлата смес в дълбока тенджера и я кипнете, като за целта се разбърква непрекъснато.
След като сместа заври, се отнема от огъня и с помощта дървена или пластмасова лъжица внимателно се добавя и разбърква маслото, нарязано на кубчета.
След получаването на хомогенна смес се добавя и сода бикарбонат.
Сместа се изсипва в купата на миксер и се оставя да изстине леко.
След като сместа се охлади, се добавя пресятото брашното. Бърка се на ниска скорост, като се използва плоската приставка на настолният миксер. Полученото тесто се увива във фолио и се охлажда за няколко часа или една нощ.

Охладени тестото се разточва върху набрашнена повърхност до дебелина 5 мм. След изрязване на желаните формчки, сладките се поставят върху тава за печене, покрита с с хартия за печене. Охлаждат отново за около 30 минути. Пекат се във загрята фурната до 200 ˚ С за около 8-12 минути, в зависимост от големината.
Оставят се да се охладят върху решетка.
Сладките омекват до 2-3  дена, съхранени в плътно затворена кутия. Оставени на сухо и хладно място, те могат да се запазят до един месец. 

 Here is the recipe for the gingerbread cookies I used for the Autumn and Halloween cookies.

Gingerbread cookies

Makes about 40 medium- size cookies or 20 large ones
Baking temperature 200˚C, baking time: 8- 12 minutes, depending on the size

250 g cold salted butter, diced
1 teaspoon bicarbonate of soda
560 g plain flour

For the hot mix
5 tablespoons water
210 g brown sugar
3 tablespoons treacle
3 tablespoons golden syrup
3 tablespoon ground ginger
3 tablespoons ground cinnamon
1 teaspoons ground cloves

Place all the ingredients for the hot mix in a deep heavy saucepan and bring to the boil, stirring.
Once boiled, remove from the heat and, using wooden or plastic spoon, carefully stir in the diced butter.
Once well combined, add the bicarbonate of soda and whisk the mix through briefly.
Pour into the bowl of the electric  mixer and allow to cool until just slightly warm.
Once the mixture has cooled, sieve the flour over the top and start combining the two on a low speed, using the paddle attachment, until it forms a dough.
Wrap the dough in cling film and chill for a couple of hours or overnight.
Place the chilled dough on a floured clean surface and knead it though briefly. Roll it out to an even thickness of 5 mm.  Use the cookie cutters to cut out the desire shapes and lay them on a baking tray lined with greaseproof paper. Chill again for about 30 minutes. Preheat the oven to 200˚C.
Bake the cookies in the preheated oven for about 8-12 minutes, depending on the cookies size, until just firm to the touch.
Lift off the tray and allow to cool on a wire rack. Wrapping in foil or cling film, they will keep well in a cool dry place for up to a month.

Happy baking!

16 comments:

  1. Ха, ето че намерих още един човек, който като мен не се съобразява дали нещото се прави само по коледни, великденски или някакви там други поводи :)))
    Прекрасни са, Миленка! Само колко хубаво си изрисувала листенцата и какъв чудесен бордър се е получило с посипаната... захар ли е, какво е, не знам :))) А жълъдчета са много сладурски. Много обичах като малка да събирам жълъди, жалко че после им се отлепваше шапчицата :(

    Хубав уикенд, вълшебнице!

    ReplyDelete
  2. Благодаря ти, Ина! Много си мила!
    И аз обичах да събирам жълъди и все още ги събираме със синът ми :-) Със или без шапчица, няма значение :-)
    А тези бисквити са любимите ни в къщи. А уханието им е невероятно, дори съседите знаят, че съм пекла джинджърки :-)

    Усмихнат уикенд и на теб! :-)

    ReplyDelete
  3. Аха, ето ги и самите бисквитки, чак на мен ми замириса при това описание. Много хубав ефект им придава поръсената захар.Всъщност това sanding sugar ли е?

    ReplyDelete
  4. Това са наистина невероятно уханни бисквити :-)
    Контурът на дърветата е поръсен със цветна захар. Тя ми е подарък от приятелка, която живее в Щатите. Тук, при нас, няма такъв лукс :-( А жълъдите са поръсени с т.нар. диско дъст:http://www.deleukstetaartenshop.nl/product_info.php?cPath=34_217&products_id=3297
    В "моето" магазинче има най- различни цветове :-)

    ReplyDelete
  5. Невроятно ухание, Миленка!
    А в аранжирането си страхотна!
    Прегръдки и благодаря за споделеното!

    ReplyDelete
  6. Благодаря ти, Дани, за милите думи!
    Прегръдки и за теб!

    ReplyDelete
  7. Аааа, имам си нов любимец- жълъдчетата, с това златничко ме грабнаха, и дръвчетата са много красиво изписани, ювелирна работа, Миленка, радост за очите!

    ReplyDelete
  8. Благодаря ти, Иве! Усмихна ми денят! :-)

    ReplyDelete
  9. Миленка, искам да попитам дали мога да заменя/пропусна меласата, тъй като никак не я харесвам. Може би с мед? Ако е фатално, ще я сложа, но с удоволствие бих я избегнала :-)

    А като каза, че омекват след дни, това значи ли, че чак тогава са вкусни, или може и преди това да се консумират?

    Чудесно си декорирала сладките, както само ти можеш! :-)

    ReplyDelete
  10. Миленче,
    вълшебни, есенни, ароматни и невероятно красиви сладки.
    Възхитителна изработка отново,
    поздрави, Диана

    ReplyDelete
  11. Благодаря ти, Ири! Ласкаеш ме :-)
    Откровено казано, аз дори идея нямам какво е петмез (или меласа). Никога не съм ги ползвала, но тук има един сироп (захарен) за палачинки с тъмен цвят и сложих от него :-) То е по- скоро за цвят. А вече голдън сиръп може да замениш с мед, но мисля че се намира в България.
    Веднага след изпичане, сладките са все още меки и стават за директна консумация :-) И след като изстинат са вкусни, но по- хрупкави. След 2-3 дена омекват и на вкус наподобяват меденките :-) От РА също омекнаха.
    Ако харесваш сладки със силен аромат, тези ще ти допаднат.

    ReplyDelete
  12. Сърдечни благодарности, Диани! Радва ме всеки твои коментар! :-)

    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  13. Здравейте! Поздравления! Фен си от Бразилия! Биха искали да получават актуализации на този блог ... .. прекрасно. Рецепти са страхотни и винаги работи .. в своя блог не използва, емисии, за да се абонирате. "г оценят atualizações.deste блог, прекрасно, толкова пълен с чувство за всички dedicação.amor и обичта, с приходите от работата си фен на Бразилия, е огромно удоволствие да говоря с автора на всички тези изкушения ,
    Caroliny!
    Бих искал да ми чете пощата

    ReplyDelete
  14. Caroliny, благодаря за посещението и коментара! Много мило!

    ReplyDelete
  15. Впечатлиха ме тези сладки и искам да ги пробвам, обаче нямам златен сироп и меласа,нито захарен сироп за палачинк. Имам кленов сироп. Как мога да заменя липсващите продукти? Какво ще рече също "солено" краве масло, някакво по-различно ли или стандартно краве масло? А ако захарта не е кафява ще има ли проблем? Благодаря предварително.

    ReplyDelete
  16. Привет Бисерка,
    златния сироо е вероятно трудно да се намери по магазините, но меласа се продава в повечето магазини. Принципно, кленовия сироп може да замести златни сироп, но ако се използва само кленов сироп доста се променя вече вкуса на бисквитите.
    Има солени и неосолени масла, в случая солта играе ролята на набухвател.
    Кафявата захара придаба по- различен вкус и добавя цвят на бисквитите.
    Разбира се, че може да измениш рецептата според продуктите, които ти се намират.
    Тогава обаче не смея да гарантирам и крайния резултат.
    Успех!

    ReplyDelete