Monday, June 13, 2011

Lamington squares/Ламингтън


Ламингтън е типичен десерт, приготвян за Денят на Австралия. Това е просто пандишпанов блат, нарязан под формата на квадратчета, потопени в течен шоколад и поръсени отгоре с кокосови стърготини. Може да се приготви с пълнеж от крем и сладко. Ние се спряхме на стандартният вариант.


Има различни версии за произходът му. Едно е важно, ако го приготвяте с деца, те ще се забавляват :-) Спор няма, че да се плескаш със шоколад е не само вкусно, но и пада веселба. Е, на мен не ми беше особено забавно, признавам си чистосърдечно. Като една типична педантична домакиня, която държи на изрядно чиста кухня, търпението ми беше подложено на проверка :-)
Синът ми, Алекс, изяви желание да печем заедно. Имахме кратка ваканция и времето не беше в наша полза, за това ми се стори добра идея да разнообразим дъждовните дни. Купих му книга с рецепти за печене за деца, престилка и силиконова форма за печене.Силиконовата форма не ни влезе в употреба, но нея ще я използваме за друга рецепта....и след като мама се е съвзела от първия опит- не опит за печене :–)

Той остана безкрайно доволен. Аз май трябва да си припомня какво е да се забавляваш, без притеснения кое и колко се е изплескало :-)

За тези квадратчета, може да използвате ваша изпробвана рецепта за пандишпанов блат или рецептата по- долу. Дали ще потопите квадратчетата в разтопен шоколад със сметана или ще се направите ваша си шоколадова глазура, също е въпрос на избор. Важното е децата да се забавляват. За майките не гарантирам :-)

Ние използвахме тази рецепта:
Продукти:
•          190 г безсолно краве масло
•          220 г захар
•          2 ч.л. ванилия
•          3 яйца
•          350 г само-надигащо се брашно (или обикновено, към което е добавен бакпулвер)
•          250 мл мляко
•          220 г шоколад
•          250 г сметана
•          1 чаша кокосови стърготини
Загрява се фурната до 170 градуса. Намазва се квадратна тава с размер 20 см с масло и се поставя хартия за печене на дъното.
Маслото се разбива със захарта. Добавя се ванилията. След това яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква добре. Редувайки се добавят постепенно брашното и млякото. 
Сместа се излива в тава и блатът се пече 55-60 мин или до готовност. След като се извади от фурната се оставя за около 5 мин да се охлади в тавата и след това се обръща на решетка, където се оставя да се охлади напълно. След това се нарязва на квадратчета с желаната големина. За по- добър резултат, изрежете външната част на блата и го изравнете. 

За шоколадовата глазура:
В съд поставен над тенджера с вряща вода се слага сметаната, нарязания шоколад и ванилията. Бърка се до хомогенна смес.
С помощта на две вилици се потапят квадратчетата в шоколадовата глазура и след това се посипват с кокосовите стърготини. Оставят се върху решетка за 2 часа да изсъхнат.
В плътно затворен съд, квадратчетата могат да се съхранят до 3 дена.
Весело печене! :-)

These are baked by my son. His debut in the kitchen and he would have had more fun if his mum wasn't nagging the whole time :-)
Oh, Gosh, kids and chocolate sounds like fun, but I guess I needed some time to get used to the mess :-)
Looks like he had fun, though. He wants to try all the recipes form his new book, so get prepared for more "Baking with kids" :-) On the photo he is holding his new silicone baking molds, wearing his new apron and next to him is the book I bought for him. He was soooo pleased with all the new stuff he's got for baking :-)
Here is what we have made:
Lamington squares
Ingredients
  • 190g unsalted butter, softened
  • 220g caster sugar
  • 2 tsp vanilla
  • 3 eggs
  • 350g  self-raising flour, sifted
  • 250ml milk
  • 220g dark chocolate
  • 250ml thickened cream
  • 1 cup desiccated or shredded coconut
  1. Preheat the oven to 170°C. Grease and line a 20cm-square cake pan. Process butter and sugar in a processor for 2 minutes until light. Add 1 tsp vanilla. Add eggs one at a time, pulsing after each until just combined. In 3 alternating batches, add flour and milk, pulsing to combine. Pour into pan and bake for 55-60 minutes until a skewer inserted in centre comes out clean. Cool for 5 minutes, then turn onto a rack to cool completely. Cut cooled cake into squares (approximately 16).
  2. For the frosting: stir chocolate, cream and remaining vanilla in a heatproof bowl over simmering water until smooth (don't let the bowl touch water).
  3. Using 2 forks, dip 1 piece of cake into chocolate icing and turn to coat. Toss gently in coconut to lightly coat (do this in batches, to prevent coconut discolouring). Repeat with remaining cake pieces. Stand on a wire rack until set. Lamingtons will keep in an airtight container for up to 3days.
  4.  
    Happy baking! :-)

    31 comments:

    1. Аууу, Милена, страхотни са! Одавна им се каня на тези ламингтъни! Да ти е жив и здрав Алекс, наистина изглежда много доволен (а аз пък си харесах неговата престилка :))!
      Поздрави и хубава седмица!

      ReplyDelete
    2. Той е доволен, аз съм очарована и от ...трима ви :Р :* :)

      ReplyDelete
    3. Благодаря ви, Мира и ДИве! Много сте мили! :-)

      Диве, в първия момент се зачудих кой е третият :-) Но "стоплих", че все пак иде реч за Ламингтън :-)

      Не са идеалните квадратчета, но детето се постара :-) А сега остава и майка му да се постарае да не мрънка толкова много :-)
      Чудни бяха тия ламингтънс :-)

      ReplyDelete
    4. Милена, прекрасни са тези ламингтъни. Отдавна са в моя wish-list, да видим, кога ще им дойде времето и на тях. Много е сладък малкият помощник Алекс, да е жив и здрав.
      Сърдечни поздрави и усмихната седмица!:-)

      ReplyDelete
    5. Благодаря ти, Мони!
      Определено деца и шоколад е добра комбинация :-) Особено плескането със шоколад беше колкото повече, толкова повече :-)

      ReplyDelete
    6. Чудесна идея, ще се възползваме с децата в някой дъждовен ден.Много апетитни квадратчета!

      ReplyDelete
    7. Мариянче, благодаря ти! Гарантирам, че ще падне забава :-)

      ReplyDelete
    8. Миленка, харесвам този сладкиш :)
      ПОмощникът ти е страхотен :)

      ReplyDelete
    9. Зори, благодаря ти! И на нас ни харесаха квадратчетата :-) Не остана нищо от тях вече :-) А помощникът има голям мерак да пече, независимо от тормозът на който го подложи майка му :-)

      ReplyDelete
    10. Ей, страхотно!
      Много се радвам на деца, които показват интерес в кулинарията! :) Разкошни снимки също така!

      ReplyDelete
    11. Милена, ако знаеш откога се каня на този сладкиш - твоите снимки и сладкият ти помощник ме убедиха, че е крайно време да го направя:).

      ReplyDelete
    12. Браво на Алекс, справил се е повече от отлично!Това ми е един от любимите сладкиши,на които не мога да устоя, затова и не ги правя често.

      ReplyDelete
    13. Миленка,
      много чаровен помощник. Убедена съм, че с него сладкишът е станал повече от страхотен. Много красиви снимки. Поздрави, Диана

      ReplyDelete
    14. Милена, никога не съм пробвала да приготвя този сладкиш, но сега като гледам вкусните ти снимки и щастливото личице на Алекс, мисля да се възползвам от предложението ти и аз! :)

      ReplyDelete
    15. Снежи, Аелис, Таня, Диани, Мина, благодаря ви! Сега като гледам снимките и на мен ми е забавно и на Алекс му хареса и иска пак да печем заедно :-) Поредно изпитание за моето търпение, значи :-)

      Thank you so much, Mary! These are baked by my son :-) His debut in the kitchen :-) And my patience being tested :-)

      ReplyDelete
    16. Миленка,много вкусни квадратчета!Сигурно е трудно да не си вземеш още едно,и още едно!

      Поздрави на малката руса главица!И на теб!:)

      ReplyDelete
    17. Ха, помощникът е много ентусиазиран, съдейки по усмивката :)) То затова са се получили и толкова добре тези любими мои кубченца :)

      Хубав ден за творящите в кухнята :)

      П.П. И чудесни снимки, да кажа аз :))

      ReplyDelete
    18. Благодаря ви, Еликсирче и Инче!
      С тия квадратчета голяма беля си взех на главата :-) Омазаната кухня как да е, но с тия вкусни квадратчета няма как да останеш само с едно :-)

      Поздрави и спорна нова седмица :-)

      ReplyDelete
    19. Thanks a lot for stopping by and your lovely comment, Tessa! :-)

      ReplyDelete
    20. Колко доволен изглежда малкият сладкар! Струва си да се намаже цялата кухня :)
      Хапките са много примамливи! Записвам си рецептата.

      ReplyDelete
    21. Благодаря, Ели! То кое дете не е доволно като му се падне възможност да маже :-)

      ReplyDelete
    22. Отново една прекрасна рецепта,благодарим ти !
      На малкия му личи ,че започва да му става интересно и приятно в кухнята,мисля това е прекрасно :)

      ReplyDelete
    23. Милена, много симпатични сладкишчета. Определено влиза в листата ми с очакващи рецепти. Успех!

      ReplyDelete
    24. Миленка, колко семпло и вкусно. Чудесна идея за бърз десерт, благодаря ти!

      ReplyDelete
    25. Нели, The witch, Ани, благодаря ви за хубавите коментари!

      ReplyDelete
    26. Благодаря, Роси! О, със сигурност тази рецепта познава много вариации и за това писах, че принципно всяка рецпта за пандишпанов блат би свършила работа. А глазурата също е въпрос на предпочитания, дали ще е с какао или шоколад- няма значение :-) В случаят ставаше дума за печене с дете, а за децата мацането си остава забавно занимание :-)

      ReplyDelete
    27. Благодаря за посещението и оставеният коментар, Елица! Това с облизването на купите май си остава непоправим навик :-) А за децата като че ли това е любимата част :-)

      ReplyDelete
    28. Изключителен десерт, безкрайна забава за децата в кухнята и много красиви снимки! Сърдечни поздрави, Милена с пожелания за успешна, слънчева и изпълнена с усмивки нова седмица! :)

      ReplyDelete
    29. Сърдечно благодарности за посещението и оставения коментар, Ева! Да, сега като си помисля забавлявахме се, но ако следващия път мама мрънка по- малко може да падне и по- голяма забава :-)
      Благодаря за хубавите думи!

      Спорна и усмихната седмица и на теб!
      Поздрави, Милена :-)

      ReplyDelete