Monday, November 10, 2008

Сметанова торта с ягоди


Продукти:

За блатът:
125 г. крема – сирене (Philadelphia)
60 г. масло
185 г. пудра захар
2 яйца
100 г. тъмен шоколад (разтопен)
250 г. брашно
30 г. какао
1 ч.л. сода.


За пълнежът:
250г. ягоди (нарязани )
500 мл. сметана/Crème fraîche (не само за пълнеж, но и за намазване на тортата от горе и отстрани)

За кремът от бял шоколад:
125 г. бял шоколад
60 мл. течна сметана

За украса:
Ягоди и сметана

Приготовление:

За блата:
Фурната се затопля до 180 градуса. Тавата ( 20 см диаметър) се намаслява и застила (дъното+ стените) с хартия за печене.
Разбиват се крема- сиренето, маслото и захарта до получаването на лек крем. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Добавя се разтопеният шоколад и се бърка до получаването на гладка смес.
Прибавя се с лъжица брашното (предварително пресято), какаото и содата, разтворена в 185 мл. вода. Разбърква се добре. Сместа се изсипва във формата за печене и се пече около 45- 50 мин. или до готовност. Блата се вади от фурната и се оставя във формата за около 5- 10 мин., след което се обръща върху решетка за да изстине.
За крема от бял шоколад:
Смесва се белият шоколад със сметаната и се затопля на водна баня. Не се кипва! Внимава се съдът, в който са шоколада и сметаната да не докосва врящата вода! В момента, в който водата заври се дърпа от огъня и се бърка докато шоколада се разтопи. Охлажда се сместа докато стане достатъчно гъста за мазане.
За сглобяване на тортата:
Хубаво е блата да се приготви от предният ден и да се остави една вечер в хладилник, увит във фолио. На следващия ден се реже по- лесно. Блатът се разрязва на три. Горните два блата се слагат на страни. Върху блата се шприцова покрай ръба кръг от сметаната и вътре в него се намазва кремът от бял шоколад, 1/5 от сметаната и се нареждат половината ягоди.
Понеже се редят ягоди между блатовете, за да не се разтекат се шприцова сметаната като предпазен кръг. Поставя се вторият блат и се повтаря процедурата. Отгоре и отстрани тортата се намазва със сметаната и се украсява.


5 comments:

  1. Звезди, благодаря:-)

    ReplyDelete
  2. Тортата изглежда фантастично и вкусно. Браааво Миле

    ReplyDelete
  3. Благодаря, Дънчо! Това е и една от най- вкусните торти до момента. Страхотно съчетание на шоколад, сметана и ягоди:-)

    ReplyDelete
  4. Тортите изглеждат много красиви. Ще ми се да мога да ги опитам и на живо. :-P

    ReplyDelete
  5. Благодаря, Снежи, за милите думи! Чакам ви на гости :-)

    ReplyDelete