Tuesday, February 24, 2009

Шоколадови грахам къпкейкс/Chocolate Graham Crecker cupcakes with Marshmallow Frosting


There is a new initiative by Sweet Treats, started by Rhonda. Every months she chooses a recipe and we all get to try it. Great way to try different recipes.
The recipe for this month is for Chocolate Graham Cupcakes. Inspired by Sweetness in Seattle. She gives the link to the recipe at her photostream. These are so delicious and definitely I will be making them quite often. Great choice, Rhonda!

Ооо, тези са просто вълшебни. Вкусни и много ефектни на външен вид.
Най после горелката за крем брюле ми влезе в употреба:-)

Това са кексчетата за този месец от групата ми Sweet Treats във Flickr. Целта на тази инициатива е всеки месец да се подбира една рецепта и всеки да сподели какви промени е направил и дали е харесал рецептата.
Вдъхновени от кесчетата на Sweetness in Seattle, решихме и ние да ги пробваме. Тя е дала линк към рецептата за тези кексчета, като аз само ще я преведа. Лично за мен това са най- вкусните кесчета, които съм правила до сега. Изглеждат малко сложни за приготвяне, но всъщност става много бързо. Определено си заслужава търпението по приготовленията им заради крайният резултата.

Продукти за около 24 кексчета:
2 ¼ ч. + 2 с.л. захар
1 ¾ ч. брашно
¾ ч.какао
1 ½ ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. сода
1 ч.л. сол
2 големи яйца
1 ч. пълномаслено прясно мляко
½ ч. растително олио
2 ч.л. ванилова есенция
1ч. вряла вода
1 1/2 ч. натрошени бисквити грахам
1/3 ч. разтопено краве масло
25 г. ситно натрошен шоколад

Приготовление:
Фурната се затопля до 175 градуса.
В купа се пресява брашното, какаото, солта, бакпулвера, содата и се добавя и захарта (без двете с.л.). Сухите продукти се разбъркват леко, може и в кухненски робот.
В друга купа се разбиват яйцата, млякото, олиото и ванилията. Течните продукти се добавят към сухите и се бърка на средна скорост около 30 секунди. Добавя се врялата вода и сместа се оставя настрана.
Грахам бисквити се натрошават. Аз ги сложих в торбичка и с точилката ги наситих. Добавя се разтопеното масло и се разбърка добре. Във всяка хартиена чашка се сипва една с.л. от бисквитена смес и с дъното на чаша се затиска добре. Може да се остави малко от бисквитените трошици, с които да се посипе сместа за кесчетата преди печене. Отгоре се разпределят шоколадовите парченца, като част от тях също може да се наръсят върху сместа за кексчетата. Бисквитената смес се пече около 5 минути.
След това чашките се вадят и сместа за кексчетата се разпределя равномерно между хартиените чашки. Посипва се отгоре с малко бисквитени трошици. Кескчетата се пекат около 20 минути или докато клечката за зъби излезе чиста, като на половината време тавата, която е била отдолу се поставя отгоре, а тази от горе се поставя отдолу.

За Маршмелоу топинга
8 белтъка
2 чаши захар
½ ч.л. лимонтозу
2 ч.л. ванилова есенция

Приготовление:
В огнеупорна купа се слагат белтъците, захарта и лимонтозуто. Купата се поставя над тенджера с леко вряща вода и се разбива с миксер до затопляне на белтъците за около 3- 4 мин.
Купата се отнема и съдържанието се прехвърля в друга съд. Белтъците се бият до сгъстяване и до образуването на връхчета.

След изстиване на къпкейсчетата, Маршмелоу топинга се шприцова. Не е оказано в рецептата, но на снимката в сайта се вижда как е използвана горелка за крем брюле за да се обгори леко топинга до получаване не лек кафяв цвят!

2 comments:

  1. Milena, these are awesome. I love them

    ReplyDelete
  2. That's a lot, Haniela! I really love them! Thanks for the great idea "Cupcake of the month"!
    It was a nice surprise to see you left a comment-) Thanks for dropping by!

    ReplyDelete