Wednesday, February 4, 2009

Red Velvet Къпкейкс


Пред- Свети Валентински къпкейкс. Ред Велвит се свързва традиционно с Коледа и Св. Валентин. Разрових се за рецепти и намерих няколко, като в крайна сметка излезе това.
Резултата беше зашеметяващ, сега разбирам защо са толкова известни. Ред Велвит е определено нещо, което си струва да се опита- дали под формата на торта или къпкейс, вкусът е много деликатен. Като в същото време червеният цвят е много ефектен.
Като за пробен път нагодих рецептата за по- малка доза, от която излязоха 10 къпкейкс. Следващият път спокойно мога да я удвоя за да се получат по- голяма бройка.

Продукти (за около 10 къпкейкс):
1 ¼ ч. брашно
1 ч.л. какао
½ ч.л. сода
½ ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
¾ ч. бътермилк*
1 ч.л. оцет
½ ч.л. ванилова есенция
½ до 1 ч.л. червена сладкарска боя (в зависимост от това колко концентирана е тя)
¾ ч. Захар
¼ ч. Меко краве масло
1 яйце
*Бътермилкът може да се замени с една чаша прясно мляко, в което е сипана една чаена лъжица оцет или лимонов сок. Сместа се оставя 10 минути за да си взаимодействат продуктите.

*Уточнение: 1 чаша= 240 мл.


Приготвяне:

• Фурната се загрява до 175 градуса (за фурни на вентилатор до 155 градуса).
• В съд се пресяват брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
• В малък съд се смесват бътермилка, ванилията, сладкарската боя и оцета.
• Отделно се разбива маслото със захарта. След което се добавя яйцето и се разбива поне 30 секунди, до получаване на лека смес.
• Постепенни се добавят сухите продукти и течните продукти, като се редуват. Като се бърка колкото да се смесят продуктите.
• Книжни чашки се поставят в гнездата на тава за мъфини и сместа се разпределя между тях.
• Къпкейсчетата се пекат около 20 мин или докато клечката за зъби излезе чиста.
• Оставят се да поизстинат 10 мин в тавата и след това се оставят до пълно охлаждане върху решетка.


За Кремът от Филаделфия:

125 г. краве масло
1 опаковка Филаделфия (или крема сирене)
2 – 3 ч. пудра захар (според предпочитанията)
1 ч.л. ванилова есенция
Маслото и Филаделфията се бъркат до получаването на кремообразна смес. Прибавя се ваниловата есенция. Добавя се постепенно пресятата пудра захар до получаване на желаната сладост.

Къпкейсчетата се декорират след като изстинат с крема от Филаделфия.
Аз сложих и по едно шоколадово сърце. Сърчицата направих като разтопих 100 г. Черен шоколад в микровълновата и го разлях в силиконови формички за лед, с формата на сърце.
Силиконовата форма не се слага в хладилника, защото след това се появяват кафяви петна по шоколадовите бонбони. Най- добре е да се изчака да се втвърдят сърцата като се оставят на хладно място.

*Уточнение: Всички продукти са дадени в чаени лъжици или чаши, защото във всички рецепти бяха дадени така. Аз ползвам мерни лъжици и чаши и по този начин лесно мога да премеря количеството от съответния продукт. Една моя чаша се равнява на 240 мл.
Ако имате съмнения за мерките, питайте. По- добре предварително, разбира се :-)

2 comments:

  1. Здравей,Милена отново много "вкусна и красива рецепта "/каквито са ти всичките/Понеже я чета рано сутрин и не съм се разсънила не мога да преценя при двойна доза горе долу какъв размер тортена форма да ползвам.Предпочитам торта защото имам една форма за мъфини и не знам ако ги пека на два пъти това тесто което чака дали няма да се промени.Благодаря и хубав ден

    ReplyDelete
  2. Дани, благодаря за похвалата. На въпросът ти за тава- двойна доза може да изпечеш в тава с размер 23 см. Като рецептата се променя по следния начин: брашно- 2 1/2 чаши, захар- 1 1/2 чаши, какао- 2 ч.л. , краве масло- 1/2 чаша (около 110 г.), 2 яйца. Мисля, че 1 ч.л. ванилия е достатъчна, количеството на солта и оцета не бих променила, но бакпулвер и сода бих сложила по една ч.л. Аз ползвам по принцип мерни лъжици и чаши и ми лесно да отмеря продуктите ако са дадени в ч.л. и чаши. За уточнение една чаша ми е 240 мл. Времето за печене също би се променило- около 25- 30 мин.
    Не съм проверявала дали със същият крем се намазват торти Червено Кадифе. Кремът е по принцип много вкусен и понеже съдържа и масло, се стяга малко. Тази доза крем според мен не би стигнала да намажеш между блатовете и отвън. За това ако искаш може и нея да удвоиш. За 10 къпкейкс, горната доза беше в повече. А между другото аз съм пекла къпкейкс последователно в една и съща тава за мъфини и се получи добре. Ваниловите и Devil's Food къпкейкс са печени по този начин. Нямаше разлика между първата и втората партида. Ако искаш може да пробваш първо да изпечеш една тава къпкейкс за да видиш дали ще ти допадне вкуса и след това вече да удвоиш дозата за торта. Каквото и да решиш, успех и дано ти хареса.Поздрави, Милена

    ReplyDelete