Tuesday, May 5, 2009

Шоколадови къпкейкс/ Chocolate cupcakes

Това е рецептата за шоколадовите къпкейкс, които направих за Денят на Кралицата.

Продукти:
50 г какао
240 мл вряла вода
175 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
110 г меко краве масло
200 г захар
2 яйца
2 ч.л. ванилия

За шоколадовият крем:
120 г натурален шоколад (начупен на парченца)
150 г меко краве масло
150 г пудра захар (пресята)
2 ч.л. ванилия

Фурната се загрява до 190 градуса (170 за фурна с вентилатор). В гнездата за мъфини се поставят от хартиените чашки.
Какаото и врялата вода се смесват и разбъркват докато какаото се разтвори. Оставя се настрани да достигне стайна температура.
В друга купа се смесват брашното, бакпулвера и солта. Оставя се настрани.
В отделна купа се разбива маслото със захарта до получаването на кремообразна смес. Добавят се яйцата едно по едно и се разбърква добре. Добавят се ванилията и сухите продукти, като се бърка колкото да се смесят продуктите. Най- накрая се добавя какаото.
Сместа (достатъчна за около 18 кексчета) се разпределя в хартиените чашки. Кексчетата се пекат около 20- 25 минути или докато клечката за зъби излезе чиста. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат върху скара. Студени се шприцоват с кремът.

За кремът:
Натрошеният шоколад се разтапя в МВ за около 30- 40 сек, като се внимава да не загори.
В купа се разбива маслото, добавя се захарта и накрая разтопения шоколад. Сместа се бие до получаването на гладък и лъскав крем.



This is the recipe for the chocolate cupcakes, I made for the Queen's day.

Ingredients:
50 g cocoa powder
240 ml boiling water
175 g all purpose flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
110 g unsalted soft butter
200 g white sugar
2 large eggs
2 tsp vanilla extract

Chocolate Frosting:
120 g unsweetened chopped chocolate
150 g unsalted soft butter
150 g powdered sugar, sifted
1 tsp vanilla extract


Preheat oven to 190 degrees C. Line 16- 18 muffin cups with paper liners.

In a small bowl stir until smooth the boiling water and the cocoa powder. Let cool to room temperature.
Meanwhile in another bowl, whisk together the flour, baking powder, and salt. Leave aside.
Then cream the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time. Add the vanilla extract. Add then the flour mixture and beat only until incorporated. Аdd the cooled cocoa mixture and stir until smooth.
Fill each muffin cup with batter and bake for about 20- 25 minutes or until toothpick inserted into a cupcake comes out clean. Remove from oven and place on a wire rack to cool. Once the cupcakes have completely cooled, frost with icing.

Chocolate Frosting
Melt the chocolate in the microwave for 30- 40 sec and let cool to room temperature.
In a bowl beat the butter until smooth and creamy. Add the sugar and beat until it is light and fluffy. Add the vanilla extract. Add then the chocolate. Beat until frosting is smooth and glossy.

4 comments:

  1. They were really very delicious, Mary! :-) But I am a chocoholic and I love everything with chocolate :-)

    ReplyDelete
  2. Здравейте, отдавна се каня да спомена, че в списъка с необходимите продукти (на български) е забравено да се напише захарта. Правих тези кексчета вече няколко пъти и децата ги обожават. Благодаря.

    ReplyDelete
  3. Привет Силви, благодаря за посоченият пропуск. Веднага ще поправя грешката :-) Радвам се, че кексчетата се харесват!

    ReplyDelete