За тортата със сърчица използвах кокосови блатове (2 бр.). Рецептата по- долу е за един блат.
Продукти (15 см кръгъл блат):
75 г меко краве масло
110 г фина захар
½ ч.л. кокосова есенция
1 яйце
45 г кокосови стърготини
125 г самонадигащо се брашно
125 мл бътермилк ( 125 мл + 1 ч.л. ябълков оцет се разбъркват 5- 10 минути преди употреба)
Време за печене около 50 минути.
1. Загрейте фурната до 180˚С (160˚С за фурни с вентилатор). Намажете тавата с мазнина и сложете хартия за печене на дъното. Маслото се разбива със захарта и кокосовата есенция до получаването на лека кремообразна смес. Добавя се яйцето и се разбива добре. Сместа се прехвърля в по- голям съд и се добавят бътермилка, брашното и кокосовите стърготини. Разбърква се с леко лъжица.
2. Сместа се изсипва в тавата и повърхността се заглажда. Пече се около 50 минути или докато клечката за зъби излезе чиста. Тавата се изважда от фурната и блата се оставя поне 5 минути в тавата преди да се обърне върху решетка за охлаждане.
Съхранение: Блатът се съхранява в добре затворен съд в хладилника до 2 седмици или замразен във фризера до 2 месеца.
For the wedding day cake I have made coconut cake.
Ingredients (round 15 cm tin):
75 g softened butter
110 g caster sugar
½ tsp coconut essence
1 egg
45 g desiccated coconut
125 g self- raising flour
125 ml buttermilk
Baking time 50 minutes.
1. Preheat the oven to 180˚C. Lightly grease the tin and line the base with non- stick baking paper. Beat the butter, sugar and coconut essence until light and fluffy. Add the egg. Transfer the mixture to a large bowl and fold in the combined coconut and sifted flour with a spoonfuls of buttermilk.
2. Spoon the mixture into the tin and smooth the surface. Bake for about 50 minutes or until the inserted skewer into the centre of the cake come out clean. Leave the cake in the tin for at least 5 minutes before turning put onto a wire rack to cool.
Storage: Keep in the airtight container in the fridge for a week or freeze for 2 months.
Just visiting, admire and congratulate you!
ReplyDeleteXO
Hi, Nina, so nice of you to stop by! You are always so sweet to me!
ReplyDeletexoxox
I'm quite sure this cake is excellent!
ReplyDeleteThanks, Mary! If you like coconut you will like this recipe. I'm a real chocoholic and for me nothing tastes better than chocolate :-)) But I wanted to try something new and I found the combination of coconut cake and lemon curd quite refreshing. Just perfect for the Summer :-)
ReplyDeleteЧудесно предложение както винаги.С удоволствие посещавам това красиво кътче.Очаква те една награда при мен:
ReplyDeleteПодаръk за приятелите * Gift for the friends.Заповядай да си я вземеш.Поздрави!
Рецептите,които споделяш са страхотни!
ReplyDeleteТортата Спондж Боб е с твоите шоколадови блатове...вкусотия!
Благодаря!
В блога ми те чака награда!
Поздрави
Нанита, благодаря за милите думи и наградата!
ReplyDeleteКраси, благодаря и на теб за вниманието и наградата!
Много ме зарадвахте, момичета!!!
Поздрави,
Милена
ххх