I wish I could make a cake for my Mum for Mother's day, but I live in another country. I made this cake for my Mother's day instead as I am a chocoholic :-)
Ingredients:
100 g unsalted butter at room temperature
260 g caster sugar
2 eggs
¼ teaspoon vanilla extract
45 g cocoa powder
¾ teaspoon baking powder
¾ teaspoon bicarbonate of soda
A pinch of salt
170 g plain flour
160 ml whole milk
Chocolate custard:
500 g caster sugar
1 tablespoon golden syrup
125 g cocoa powder
200 g cornflour
85 g unsalted butter
½ teaspoon vanilla extract
Preheat the oven to 170 ˚C.
Put the butter and sugar in the freestanding electric mixer with paddle attachment (or use a handheld whisk) and cream until light and fluffy. Add the eggs one at the time, miffing well and scrapping any unmixed ingredients from the side of the bowl with a rubber spatula after each addition. Turn the mixer down to slow speed and beat in the vanilla extract, cocoa powder, baking powder, bicarbonate of soda and salt until well missed. Add the half flour, then the milk, and finish with the remaining flour. Mix well until everything is well combined.
Pour the mixture in the three 20-cm cake tins, base-lined with greaseproof paper. Smooth over with a palette knife. Bake in the preheated oven for 25- 30 minutes. Leave the cake to cool slightly in the tins before turning out onto a wire cooling rack to cool completely.
For the chocolate custard: Put the sugar, golden syrup, cocoa powder and 600 ml water into a large saucepan and bring to the boil over mediums heat, whisking constantly.
Mix the cornflour with 120 ml water, then whisk into the cocoa mixture in the saucepan. Cook until very thick, about 5 minutes. Remove from the heat and stir in the butter and the vanilla extract. Pour the custard in a bowl, cover with clingfilm and chill until very firm.
When cakes are cold, using serrated knife, slice a thin layer off one of the cakes. Put this in a food processor and process to make fine crumbs. Put one cake on a cake stand and spread about one- quarter of the chocolate custard over it with a palette knife. Place a second cake on top and spread another quarter of the custard over it. Top with the last cake and spread the remaining custard over the top and sides. Cover with the cake crumbs and chill for about 2 hours.
Source: The Hummingbird bakery cookbook
Утре при нас се празнува Денят на Майката. Искаше ми се да направя торта за мама, но тя е далеч от мен. За моят ден на Майката и тази семпла, но много шоколадова торта :-)
Продукти:
Продукти:
100 г несолено меко краве масло
260 г фина захар
2 яйца
¼ ч.л. ванилия
45 г какао
¼ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бикарбонат
Щипка сол
170 г брашно
160 мл пълномаслено мляко
За шоколадовият крем:
500 г фина захар
200 г царевично брашно
85 г несолено краве масло
½ ч.л. ванилия
Три 20 см тави, покрити на дъното с хартия за печене.
* Golden Syrup може да се замени със захарен петмез/меласа, царевичен сироп или кленов сироп. За рецептата се изисква 1 с.л. от златният сироп и вкусът на шоколадовият крем едва ли би се повлиял много ако се използва друг сироп.
* Golden Syrup може да се замени със захарен петмез/меласа, царевичен сироп или кленов сироп. За рецептата се изисква 1 с.л. от златният сироп и вкусът на шоколадовият крем едва ли би се повлиял много ако се използва друг сироп.
Фурната се затопля до 170˚С.
Маслото и захарта се разбиват до кремообразна и пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбърква добре след всяко добавяне. Намаляват се оборотите на миксера и се добавят ванилията, какаото, содата, бакпулвера и солта. Добавя се половината брашно, след това млякото и накрая останалото брашно. Бърка се до получаването на хомогенна смес.
Сместа се излива в подготвените тави, или е една по- дълбока тава. Ако се пекат в отделни тави, след 25- 30 минути се вадят от фурната. Ако се ползва една тава, блата се изпича за около 50 минути. Тества се за готовност с клечка за зъби.
Блатът се оставя за кратко да се охлади в тавата преди да се обърне върху метална решетка, където се оставя да се охлади напълно.
За шоколадовият крем: В голяма тенджера се поставят захарта, какаото, golden syrup и 600 мл вода. Сместа се поставя на умерен котлон и с постоянно разбъркване се оставя да заври. Отнема се от огъня и се добавя царевичното брашно и 120 мл вода. Сместа се загрява отново и се бърка докато се сгъсти. Отнема се от огъня, добавят се маслото и ванилията и се разбърква. Кремът се изсипва в купа и се покрива със свежо фолио и се изстудява в хладилника, докато се получи гъст шоколадовият крем.
С назъбен нов се реже тънко парче от едната торта и се поставя в кухненски робот. Целта е да се получат фини трошици, които се посипват върху тортата.
Блатовете (ако е един блат, се разрязва на три части) се слепват с крема, като между блатовете се използва ¼ от шоколадовата смес. Накрая тортата се измазва отгоре и от страни с крема и се посипват тортените трошици. Тортата се охлажда за 2 часа в хладилника.
Източник: The Hummingbird bakery cookbook
Милена, прекрасно шоколадово изкушение ни предлагаш!
ReplyDeleteУмихнат ден!
Милена,
ReplyDeleteчестит и щастлив празник!
Тортата е невероятна -
стилна и елегантна,
шоколадово изкушаваща,
направена с любов и майсторство.
Поздрав и прегръдка за теб, Диана
Milena, тази наситено шоколадова рецепта страшно много ми допада. Поздравления за елегантното изпълнение и украса!
ReplyDeleteПонеже не съм запозната с т. нар. golden syrup, искам да попитам, дали е подходящо да се замени с мед или друг подсладител? За миг се зачудих къде е какаото в крема (пропуснала си го в БГ превода).
Дани, Диани, Кали, благодаря ви за хубавите коментари! Много сте мили!
ReplyDeleteКали, ако се доверя на този сайт: http://www.joyofbaking.com/IngredientSubstitution.html, има заместители. Според мен този сироп може да се намери в България, но за съжаление нямам идея къде. Добавих какаото :-) Благодаря, че ми обърна внимание за пропуска :-)
Добавих в забележки и заместителите, но аз лично не съм пробвала да замествам златният сироп и не знам дали ще се усети осезателно липсата/замяната му. Предполагам, че 1 с.л. не е толкова фатална :-)
Милена,
ReplyDeleteшоколадовата торта изглежда невероятно. Жалко, че не си показала парче от нея, но и така е умопрачително спираща дъха.
Честит ден на майката и от мен, Милена :)
Благодаря, Дани!
ReplyDeleteАз рядко снимам парче от торта. Правя торти само за празници и самото разрязване на тортата е също част от празника :-) Някак си не ми се вижда особено гостоприемно да карам гостите да ме чакат да си направп снимките :-) А тази торта също я споделихме с приятели.
Милена, тортата е великолепна (както всичките ти торти) - толкова нежна и елегантна! Честит празник на майката и приятна седмица :)
ReplyDeleteСемпла, но носи толкова красота и елегантност. Много ми харесва! Идеята да направиш цвете с шокладовия чипс е разшкошна!
ReplyDeleteМира, Ивейн, благодаря ви!
ReplyDeleteНадявам се, че и вашият уикенд е бил усмихнат!
Спорна седмица хх
Jako lepa, super je....
ReplyDeleteil est sublime ce gâteau au chocolat
ReplyDeletetrès gourmand et bien présenté, bravo
bonne soirée
Прекрасна е тортата, Милена! Като всяка друга, излязла от твоите ръце.
ReplyDeleteТАзи ме грабна с шоколадовия крем :))
Поздрави и много усмивки в почивните дни!
Surac, Fimère , thanks a lot for your lovely comments!
ReplyDeleteПепчо, благодаря ти! Усмихна денят ми :-)
Слънчев и усмихнат уикенд и на теб!
Милена, направих тази торта за рождения ден на един любител на шоколада и много се хареса. Блатът, както и предишния, беше много шоколадов и вкусен и се съчета много добре с крема. Благодаря за хубавата рецепта! Поздрави и приятна почивка!
ReplyDeleteМира, радвам се, че тортата се е харесала :-) На нас ни е една от любимите :-)
ReplyDeleteБлагодаря за "обратната връзка".
Весел уикенд :-)
Звучи много вкусно и изглежда невероятно!
ReplyDeleteИскам да попитам - къде отиват осемдесетте грама масло, които са предвидени за крема? Няма ги в описанието за приготвянето. :)
Мерси! Има го описано в английския вариант :-)
ReplyDeleteМилена, исках да те попитам, правя тази торта за втори и път и като смесвах 200 г нишесте с 120 мл вода, водата не ми беше достатъчна, за да разреди и половината от сместа. Долях още малко вода и това не е проблем в крайния резултат, защото водата се изпарява, но се чудех, как се получава при теб?
ReplyDeleteИсках да те попитам също така, може ли царевичното нишесте да се замени с фино царевично брашно. Видях, че в английския вариант се говори за брашно и оттам и въпросът ми. Иначе, както съм ти писала и по-горе, много се хареса тази торта, но ми изникнаха и тези два въпроса. Поздрави и приятни почивни дни! :)
Мира, тук има царевично брашно и аз ползвам такова. Нямах идея дали има в БГ царевично брашно и за това го писах в превода нишесте. Всички мои познати ползват нишесте и явно съм останало с погрешно впечатление, че нишесте и царевично брашно са взаимозаменими.
ReplyDeleteА споменатото количество вода на мен ми стига. Ако намериш царевично брашно, опитай с него и може тогава всичко да се получи по- добре.
Успех!
Благодаря ти, Милена. Ще пробвам с брашното другия път и ще видим как ще излезе. Поздрави и хубава седмица!
ReplyDelete