Saturday, January 31, 2009

Ванилови къпкейкс


Продукти:
115 г меко масло
130 г захар
3 яйца
1 ч.л. ванилия
200 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
60 мл прясно мляко

За масленият крем:
230 г пудра захар
115 г меко масло
1 ч.л. ванилова есенция
2 с.л. прясно мляко
Сладкарска боя по желание


Приготовление:
Фурната се загрява до 175 градуса. Подготвят се 12 книжни или силиконови чашки за кексчетата.
Маслото и захарта се разбиват до получаване на кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива сместа добре. Добавя се ваниловата есенция.
Добавя се предварително смесеното брашно със солта и бакпулвера. Между добавянията на брашното се сипва по малко мляко, като се бърка с дървена лъжица колкото да се разбъркат продуктите. При продължително разбъркване на сместа се получават сбити кексчета.
Сместа се разпределя между чашките и кексчетата се пекат около 20 мин. След като се извадят от фурната кейксчетата се оставят да изстинат на решетка.

За кремът:
Маслото се разбива добре и постепенно се прибавя пресятата пудра захар. Добавя се млякото и есенцията. Бие се до получаването на лека смес. По желание се оцветява. Масленият крем може да се намаже върху изстиналите кексчета, а може и да се шприцова със звездовиден накрайник.

7 comments:

  1. Много са красиви! Изключително рядко ползвам маслен крем, но този е шприцован толкова хубаво.. Милена, 1/2 меко масло - ч. чаша? Поради липсата на опит в приготвянето на такъв тип кремове.. по-добре да си попитам. Още веднъж: къпкейкс са чудесни!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дими! Радвам се, че ти харесва шприцованият маслен крем. Аз не бях особено доволна от резултата, но нямам специален комплект за декориране на къпкейкс и ползвам наличните накрайници, които са всъщност за декориране на торти.
    Пропусналата съм да уточня, че 1 чаша= 240 мл.
    Благодаря, че ми обърна внимание. Ще го добавя към рецептата.
    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  3. Милена, искам да благодаря за прекрасната рецепта за ванилови кексчета. Добавих им по една черешка за разкош и вкуса бе страхотен.

    ReplyDelete
  4. Таничка, радвам се, че тази рецепта се харесва. На мен ми е любимата и най- често правената, именно защото позволява различни вариации.
    Благодаря за положителната реакция!

    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  5. Милена - благодаря ти за изключително сполучливата рецепта!
    Днес направих твоите ванилови кексчета които бяха одобрени от цялото семейство. Единствената разлика с твоята рецепта беше, че замених масления крем със Swiss Meringue Buttercrem, но разликата не е голяма. Още веднъж - благодаря.
    http://thedragonbg.multiply.com/photos/album/48/48#

    ReplyDelete
  6. Благодаря за положителната реакция, Илиана! Това ми е една от гаранция- за- успех- рецептите :-) Радвам се, че и на теб ти е харесала :-)

    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  7. Страхотно изглеждат!

    ReplyDelete