Monday, February 9, 2009

Kir Royal/ Черешова торта


Продукти:

За блата ( форма от 20 см):
200 г. Самонадинагащо се брашно + екстра за поръсване на тортената форма;
185 г. Краве масло
185 г. Кафява захар
4 яйца
110 мл. топла вода
110 г. Тъмен шоколад
7 г. Сол

За пълнеж:
800 г. Гъста сметана
1 ч.л. ванилова есенция
Вишновка за поръсване на блатовете
400 г. Компот от череши

За декорация:
Настърган шоколад
Няколко череши
*Сладко от череши

Приготовление:
Най- добре е блатовете да се изпекат един ден предварително, защото така се режат по- лесно.
Фурната се загрява до 180 градуса (160 за фурна с вентилатор). Тортената форма се намаслява с масло и се поръсва с брашно.

Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна смес.
Яйцата се разделят и жълтъците се разбъркват докато се получи лека смес.
Шоколадът се разтопява за около 30 секунди в МВ и се добавя топлата вода. Разбърква се до получаването на гъста каша. След това се добавя към яйчната смес, като се разбърква добре.
Яйчната смес се добавя към маслото и захарта и се разбърка до получаването до хомогенна смес.
Брашното се добавя на няколко порции, като се бърка с дървена лъжица много внимателно.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към останалата смес, като се разбъркват леко и кратно с лъжицата. Не се бърка продължително време!
Сместа се изсипва в тортената форма и се пече около 35- 40 мин или докато клечката за зъби излезе чиста. След изваждането от фурната блатът се оставя за около 10 минути в във формата или след това се отделя от тавата и се оставя до пълно охлаждане върху решетка.

Преди да се разреже на отделни блатовете се отстранява горната част на блата. За целта се използва назъбен нож. Със същият нож се разрязва и тортата на отделни блатове.

За пълнежът:
Всеки блат се наръсва с вишновка и се сиропира със сока от черешовият компот. Сметана се разбива с ваниловата есенция и се разпределя между блатовете, като трябва да остане достатъчно да се намаже тортата от горе и отстрани. Черешите от компота се изцеждат и нарязват. Разпределят се или между всеки блат или само върху средния, като се наръсват върху сметаната. Оставят се няколко череши за украса на тортата.
Тортата се заглажда отгоре и отстрани. Настъргва се шоколад и се украсява с черешите.

Забележка: В рецептата за пълнежът няма добавяне на захар, но винаги може да се добави по желание. Резултата е една лека торта, с вкусна комбинация от шоколадов блат, сладки череши и шоколад. Вишновката придава много приятен аромат.

*По желание, блатовете след като наръсени с вишновка и сиропирани, могат да се намажат със сладко от череши. След това се намазват със сметаната и отгоре се разпределят нарязаните на парченца череши. Тортата може да се намаже със сладкото от горе и отстрани, но първо е добре да се остави тортата в хладилника за да се стегне сметаната. По този начин тортата може по- лесно да се намаже със сладкото. Получава се интересен мраморен ефект от тънкият слой сладко и прозиращата под него сметана.


Снимки стъпка- по- стъпка на шоколадовият борд нямам. Принципно след като се разтопи шоколадът се излива във пластмасов плик, реже се дупчица и се шприцова върху хартия за печене. Има два важни момента! Първият е колко е гъст шоколада и колко е горещ. За да постигна средна гъстота и за да не се шприцова с много горещ разтопен шоколад, аз разтопявам 2/3 от шоколада в МВ за около 30 сек. Вадя, бъркам и ако не е разтопен напълно го връщам в МВ за още малко. По- добре да се повтори тази процедура няколко пъти, отколкото наведнъж да се остави в МВ т.к. шоколадът може да изгори! В момента, в който шоколадът е разтопен добавям и останалата 1/3 от количеството. Така разтопеният шоколад не е вече толкова горещ и в същото време не е толкова течен.
Хартията за печене се реже с размерите на желания борд- дължина и височина и върху него в зиг- заг се шприцова разтопения шоколад. Работи се бързо, защото шоколадът вече не е толкова течен. Внимателно се повдига лентата и ако не се разтича шоколадът се увива около тортата. Аз изрязах толкова дълга лента, колкото беше диаметъра на тортата. След като увих тортата с лентата, краищата и се допряха буквално един до друг. По този начин след охлаждането на лентата, можах да я отлепя хартията без да се начупи борда.
След като се сложи бордът около тортата, тя се оставя в хладилника за около 30 мин. След това лентата се отделя внимателно.
Ако не се чувствате сигурни първият път може да шприцовате шоколада по- дебело. Тук идва и вторият важен момент- дупчицата на найлоновият плик. По- добре да се отреже малка дупчица и ако не е достатъчно голяма да се отреже още малко. На мен ми харесва, когато шоколадовият борд е по- тънък и фин. Но всичко е въпрос на лични предпочитания. Успех!

7 comments:

  1. Ох, разкошотийка, направих я, но с карамелена решетка и черешки, накиснати във водка :)) Благодаря ! :))

    ReplyDelete
  2. Благодаря за посещението и хубавите думи! И с карамелена решетка съм сигурно, че е било фантастично :-)

    ReplyDelete
  3. Благодаря за страхотната рецепта. Резултата е просто невероятен - аз пъз замених компота с пресни череши за украса и сладко от череши за напояване на блатовете, а отгоре вместо решетка настъргах шоколад за да мога по-лесно да режа след това. Ето моят вариант https://lh4.googleusercontent.com/-byfVMkj_3MQ/ThgqQEur08I/AAAAAAAAK4M/aS2uguTbTgw/s800/july2011%252520102.jpg и разрез https://lh4.googleusercontent.com/-tdGCn4iRx3U/ThgrNjL1I1I/AAAAAAAAK6M/-3AyYhSEN8s/s800/july2011%252520143.jpg

    Гоямо БЛАГОДАРЯ.. За пръв път торта не остава за следващия ден вкъщи

    ReplyDelete
  4. Warbaby, благодаря за положителната реакция! Много се радвам, че тортата ви е харесала :-) На снимките тортата изглежда фантастично!
    Това е една от любимите ни торти вкъщи :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  5. Милена, много е красива и определено за сезона. Ние нямаме повод наскоро, но определено ще я имам предвид, ако се наложи. Обичаме плодово-шоколадови торти - така всички у дома са щастливи. Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Благодаря, Мира! За тази торта няма нужда от специален повод :-) Шоколадовата решетка исках да я пробвам и така се случи, че тази торта я украсих с нея :-) А иначе това е една лека и лесна за приготвяне торта.

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  7. Милена,здравей!Приятно ми е Милена:)!
    Не се стърпях и те поздравявам за творенията ти,които успях да поразгледам.Особено за тази торта приеми моите комплименти...,браво!

    ReplyDelete