Monday, May 25, 2009
Тънкости за сполучливи къпкейс
Без да твърдя, че съм специалист по къпкейкс реших, че информцията по- долу може да се окаже полезна:
Проблеми и възможни причини:
1. Хартиените чашки се отлепват от само себе си след охлаждането на кексчетата.
Възможни причини:
- Кексчетата са прекалено сухи или влажни;
- Кексчетата не са извадени след опичане от формата за мъфини за да се охладят върху решетка.
Съвети:
– Отстранете хартиените чашки и полейте кексчетата с глазура, като оставете глазурата да се стече по стените на кексчетата.
2. Кексчетата са сухи.
Възможни причини:
- Продуктите не са добре премерени.
- Кексчетата са печени по- дълго време.
- Кексчетата не са съхранени в добре затворен съд.
Съвет:
- Залейте ги с глазура и те ще омекнат.
3. Кексчетата не са бухнали, а са плътни и компактни
Възможни причини:
- Прибавено е повече от необходимото количество вода или мляко.
- Приготвената смес не е била „въздушна”, защото продуктите са бъркани продължително време.
Съвет:
- Сервирайте със сладолед или плодове и сметана.
4. Кексчетата имат „връх” и са разпукани.
Възможни причини:
- Фурната е била прекалено затоплена.
- Сместа не е била достатъчно течна. Следващия път се добавя малко вода или мляко или по- големи яйца.
- Хартиените чашки са били до горе пълни. Обикновено се пълни 2/3 от чашката със смес.
Съвети:
- Реже се ‘връхчето’ и кексчета се декорират по желание- с маслен или друг вид крем, или с фондан.
- „Връхчетата”се режат, кексчетата се намазват с глазура или друг крем по избор и „връхчетата” се поставят обратно върху кексчетата. По желание може да се наръсят с пудра захар.
5. Кексчетата са хлътнали при печене.
Възможни причини:
- Сместа е била прекалено течна.
- Използвана е повече мая или сода бикарбонат.
- Фурната не е била зарята, когато кексчетата са сложени за печене.
- Фурната е била прекалено гореща, поради което кексчетата са се надигнали бързо и след това също толкова бързо са спаднали.
- Кексчетата не са били готови, когато са били изкарани от фурната.
Съвет:
- Намажете кексчетата със разтопен шоколад, или ги залейте с глазура, или просто шрицовайте сметана.
Общи съвети:
Чашките се пълнят 2/3. Добре опечените кексчета при натиск 'отскачат'. След опичане се оставят да изстинат върху решетка.
Ако кексчетата ще се декорират е най- добре да се изчака докато те са охладени напълно. Това се отнася особено за декорация от маслен крем или друг вид крем. Но ако те ще се консумират с разтопен шоколад или захарна глазура са по- вкусни докато са още топли.
Съхранение:
Повечето кексчета са най- вкусни ако се консумират още същия ден. Но могат да се съхраняват в плътно затворен съд. Ако кексчетата са приготвени с плодове или сметана е най- добре да се съхраняват на хладно място, а лятото в хладилника. Преди сервиране се оставят да достигнат стайна температура.
Кексчетата могат и да се замразят, но ако още не са декорирани. В този случай се отстраняват хартиените чашки и се слагат наравно, примерно в чиния. Оставят се да се стегнат и чак след това се поставят в торбички.
Хартиени чашки- има голяма разнообразие на десен и цветове.
Декорация:
Кексчетата могат да се декорират с маслен крем, захарна глазура, ситно нарязани ядки, разтопен шоколад, сметана, плодове и с различни захарни конфети.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Добри съвети. Благодаря
ReplyDeleteПоздрави
What a lovely set of cupcake photos!
ReplyDeleteПривет,Милена!
ReplyDeleteБих искала да те включа в една задачка-закачка в междублоговото пространство.Ще се радвам да дойдеш да я вземеш!
Поздрави,краси
Привет Милена!Имам една награда за теб.Бих искала да ме посетиш,за да я получиш.Поздравления!
ReplyDeleteНанита, благодаря ти сърдечно за наградата! Много ме зарадва!
ReplyDeleteПоздрави, Милена
ххх