Tuesday, May 19, 2009

Блат за торта Мадейра/ Madeira basic cake


По принцип ползвам пандишпанови блатове ако обличам тортата с марципан или фондан. Така се получава по- лека торта. В случай, че правя тортата на повече от един етаж, правя Мадейра блатове. Те са по- плътни и могат да поемат екстра тежест, ако се поставят фигури от фондан на тортата и/или се прави торта на два етажа.
Тортата на два етажа с маргаритки е правена с Мадейра блатове. За този торта направих два блата с диаметър 15 см и 20 см.

Рецепта за Мадейра блатове:
За блат с диаметър 15 см
135 г краве масло
135 г фина захар
2 яйца
110 г брашно
35 г самонадигащо се брашно
2 ч.л. прясно мляко

Време за печене 1 час.

За блат с диаметър 20 см
250 г краве масло
250 г фина захар
5 яйца
185 г брашно
60 г самонадигащо се брашно
1 с.л. прясно мляко

Време за печене 75 мин.


Фурната се загрява до 160 градуса (140 градуса за фурна с вентилатор). Тавата се намазнява и се облича с хартия за печене.
Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна смес. Добавят се яйцата едно по едно. Добавя се брашното като се разбърква на ръка с лъжица. Накрая се сипва и млякото.
Сместа се изсипва в тавата и повърхността се заглажда добре. Пече се до готовност, като се проверява с клечка дали блата е опечен. След като тавата се извади от фурната, блата се оставя за около 5 мин в тавата и след това се обръща върху решетка за да се охлади напълно.

Един блат по принцип е достатъчен за една торта. Достатъчно висок , около 5 см., е за да може да се разреже на три и да се намаже с крем по избор. Ако предпочитате високи торти, най- добре е да опечете още един блат.
Съхранение: блатът може да се съхрани ако е добре увит в свежо фолио или плътно затворена кутия до 2 седмици в хладилника или до 2 месеца във фризера.

Забележка: Тавата ми е от алуминий и само я напръсквам със спрей. Не ползвам хартия за печене.



For the two- tiered cake with daisies I made two Madeira cakes with diameter 15 cm and 20 cm. This is the recipe I have used.
Madeira cake
Ingredients:
For round tin 15 cm
135 g soften butter
135 g caster sugar
2 eggs
110 g plain flour
35 g self- rising flour
2 tsp milk
Baking time 1 hour

For round tin 20 cm
250 g soften butter
250 g caster sugar
5 eggs
185 g plain flour
60 g self- rising flour
1 tab milk
Baking time 1 hr 25 min

1. Preheat the oven to 160˚ C. Grease the tin and line the base. Beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs one at the time, beating well after each addition. Transfer to a large bowl and fold in the sifted flours. Stir in the milk.
2. Spoon into the tin and smooth the surface. Bake for the time stated above. Test the cake towards the end of the cooking time. A skewer inserting into the center should come out clean. Cool for 5 minutes, before turning onto a wire rack.
Storage: Can be kept in an airtight container in the fridge for 2 weeks, or frozen for 2 months.

3 comments:

  1. Отдавна съм му хвърлила мерак :)
    Имам чувството ,че е много вкусен !

    ReplyDelete
  2. Здравейте,
    Често си правя домашни торти, но ми омръзнаха пандишпановите блатове. Искам да ви попитам на обикновено брашно колко бакпулвер трябва да добавя?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет Лилия,

      На опаковката на бакпулвера на д-р Йоткер пише, че една опаковка (15 г) е достатъчна за 500 г обикновено брашно (на 100 г брашно- 0.03 г бакпулвер). В случая говорим значи за много малко количество бакпулвер, на върха на ножа към 245г общо за рецептата обикновено брашно.
      Успех!

      Delete