Sunday, March 29, 2009

Работа с айсинг/ Working with Royal Icing

За работа с айсинг се спазват няколко основно правила.
* Съдът, в който ще се приготви айсингът не трябва да има следи от мазнина. Освен прилежно измит, той може да се изплакне с лимонов сок и отново с вода. Същото се отнася до накрайниците и поша (ако се работи със синтетичен пош).
* Съдът, в който е айсингът винаги се покрива с влажна кърпа. Това предпазва айсингът от изсъхване. Същото се отнася за накрайникът, ако не се работи с пош в момента, той винаги е покрит с влажна кърпа.
Аз ползвам кърпи от микрофибър. Покривам дори купата, в която съм разбила айсинг.
* Неизползваният айсинг може да се съхрани в чист съд, покрит отгоре с прозрачното фолио и плътно затворен с капак. Захарта е консервант и тя съхранява айсинг до 3 седмици, но след една седмица вече става трудно да се шприцова с този айсинг.

Роял айсинг с белтък на прах:
10 г. Белтък на прах;
60 мл. Вода
На върха на ножа лимонтозу
500 г. Пресята пудра захар

Белтъкът на прах се смесва с вода (по възможност преварена и охладена). Разбърква се добре и се оставя да престой около час. Пресява се пудрата захар и се добавя лимонтозуто и белтъка.
Бърка се докато айсингът стане снежно бял и твърд като консистенция (не капе от бъркалките на миксера).
Ако имате силен миксер от рода на Китчън Айдс може всичко да се разбърка на един път, без да се накисва белтъкът във вода предварително. Бърка се на НИСКА степен до получаване на желаната консистенция. Айсингът трябва да е с блясък и снежно бял. Ако има стъклен оттенък, значи все още не е готов.
Не е желателно да се заменя белтъкът на прах с мерингова пудра ако се шрицоват цветя, тъй като тогава те съхнат по- бавно и се чупят по- лесно.

Ако не ползвате белтък на прах, айсингът може да се приготви с 2 белтъка, на върха на ножа лимонтозу или малко лимонов сок и 300 до 500 г. пудра захар (зависи каква консистенция айсинг искате да получите).
Белтъците се разбиват с лимонтозуто на сняг. Лъжица по лъжица се добавя пресятата пудра захар и се разбива, докато се образуват връхчета, които стоят изправени. Ако захарта се сипва прекалено бързо или наведнъж, полученият айсинг е с матов оттенък. А това не е желан ефект.

Чрез добавяне на лимонов сок може да се разрежда айсинга, а при добавяне на пудра захар да се сгъстява.

Приложение:
С айсинг се правят различни украси.
Цветята на тази торта са шприцовани с айсинг.
С айсинг може да са направи "яка" за торта. Ето пример за "яка" за торта със съответните обяснения.
Пеперудите от тези две торти са направени също с айсинг.
Очертанията на пеперудите се правят с по- гъст айсинг, а вътрешността на фигурата се запълва с по- течен айсинг.В Интернет лесно се намират страници за оцветяване за деца. В прозрачна папка (като слип) се поставят разпечатаните на хартия пеперуди. Хубаво е пеперудите да са разпечатани в черно, тъй като контурите си личат по- добре. За шприцоването ползвам накрайник N 1 или 2 на Уилтън или РМЕ. Хубаво е линията, с която се очертават пеперудите да е по- плътна за да може след това лесно да се запълни с по- течен айсинг. За целта се държи накрайникът по- високо, така се управлява и по- лесно посоката на шприцоване. Ако сте избрали пеперуди с по- сложни очертания, контура от айсинг се прави на няколко пъти. За да се заличат прекъсванията по контурът, върхът на пръста се топва в малко вода и с него се заглажда внимателно стърчащо връхче от айсинг.

След като са направени очертанията, те се оставят да се втвърдят. В това време се прави се т.нар. run out (течен айсинг). Айсингът се разделя на части и се оцветява. Добавя се вода внимателно и на капки, докато се получи по- рядка консистенция. Ако капка от вдигнатата лъжица се слее с останалата смес до преброяване до 10, значи сте постигнали необходимата консистенция (значи капката пада и започва броенето от 1- 10). Аз използвах пошове за еднократна употреба, но обикновена торбички би свършила същата работа. Малък отвор е за предпочитане, винаги може да се направи по- голям. Запълват се очертанията на пеперудите. Ако примерно е запълнено със синьо и се капне червена капка веднага след това, тя не остава на повърхността като точка. По този начин с различни цветове може във вече запълнените крила да си поиграете с цветовете до постигане на желан резултат.
Ако искате да се отличава долната половина от горната на крилото, първо се запълва долната и след като е поизсъхнала се запълва и другата. Така не се слива двете половини на крилата.
Оставя се да изсъхнат един- два дена.

За сглобяването също се прави айсинг. Хартията се сгъва както е показано на снимката по- долу, за шприцоването на тялото на пеперудката аз ползвах отново накрайник N 1. Тази чертичка служи като лепило за двете крила. Вижда се нагледно как се поставят крилата. Едно допълнение- не поставяйте повече от 4- 5 пеперуди върху хартията, защото натежават. За да не се разтваря хартията(хлъзгат по гладка повърхност), ги сложих върху кърпи.



Ако пеперудите се слагат на тел, тогава телта се слага между крилата и се шприцова тялото на пеперудата с айсинг отгоре. След това се оставя да изсъхне. Ето то крайният резултата.



Върху тортата се лепят с помощта на айсинг. След това отново се шрицова тялото на пеперудката и се бодват рогчетата. Аз бях шприцовала рогчетата, но доста от тях се начупиха още преди да ги забода. Следващият път бих сложила тичинка за цветя.

11 comments:

  1. Милена, благодаря ти за съветите за работа с Роял Айсинг! За съжаление, ги видях едва след като приготвих фигурите, но ми помогнаха да разбера и къде съм сбъркала, така че за мен са си ценен урок!

    Създаваш невероятни неща и е голямо удоволствие да разглеждам блога ти!

    ReplyDelete
  2. Соня, благодаря за комплимента! Радвам се, че се отбиваш и намираш информацията в този блог за полезна! Много ме зарадва със съобщението си! Благодаря ти!

    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  3. Милена,
    от Йоли видях този пост.
    Много полезна и информация и
    прекрасни пеперуди.
    Благодаря ти за удоволствието,
    целувки, Диана

    ReplyDelete
  4. Диани, много ме радват такива позитивни реакции! Благодаря ти- усмихна денят ми!

    Весел уикенд! Целувки,
    Милена

    ReplyDelete
  5. Ти си вълшебница!

    ReplyDelete
  6. Хиляди благодарности за подробното обяснения за айсинга. От сладкарство нищо не разбирам, но всяка Коледа семейно правим коледна къщичка(но не с медено тесто а с орехово, че ни е по вкусно) и досега я лепяхме със сметана, а тя много се стичаше. Тази година с айсинга беше наистина удоволствие да се лепят блятовете един за друг, както и самите керемидки на покрива. Много благодаря!!!!

    ReplyDelete
  7. Нели, благодаря за посещението и положителната реакция! Много ме радват такива коментари :-)

    Весели празници! :-)

    ReplyDelete
  8. След като украсих вчера меденките от останалият icing реших да направя тези пеперуди. Първо върху хартия за печене направих контурите на пеперудите.Всъщност моите пеперуди си бяха само контурни :) След това сгънах листа и оставих пеперудите да се сушат... Нямах търпение и след 6-7 часа се опитах да отделя пеперудите и се счупиха :) Сега четейки поста внимателно откривам две свои грешки 1. Не ги оставих да съхнат ден-два и 2. Първо направих очертанията след това сгънах листа. Дали може да има и друга причина за трошливите ми пеперуди? :) Това ми е първи опит с RI :)

    ReplyDelete
  9. DryThyme, декорацията от айсинг е за жалост доста чуплива. Зависи от качеството на използваните продукти. За по- голяма здравина се използва Color Flow, за него съм писала в поста за "яката" от айиснг (http://mka900.blogspot.com/2009/07/runout-colorflow-collar.html).
    Ако искам да шприцовам само очертания, намазвам хартията за печене с Crisco (бяла вегетарианска мазнина) за да може с помощта на шпатула да се отделят по- лесно крилата на пеперудите.
    Аз шприцоцам крилата и когато вече са сухи, сглобявам пеперудите като "тялото" на пеперудата е всъщност айсинга, който държи крилата. Сгъвам хартията, поставям крилата на двете наклонени плоскости и шприцовам "тялото" на пеперудата.
    Ако в помещението, където работиш с влажно, това също се отразява на декорацията :-) Много е деликатна работата с айсинг, но за сметка на това резултатът винаги си заслужава :-)
    Успех!

    ReplyDelete
  10. С какво оцветяваш айсинга?Сладкарска боя навярно?
    Правиш страхотни неща, браво!

    ReplyDelete