Продукти:
200 г. Безсолно меко масло
200 г. Много фина захар
1 яйце
400 г. обикновено брашно
Опционално:
- За ванилови сладки се добавя 1 ч.л. ванилова есенция.
- За лимонови сладки се добавя настъргана кора от един лимон.
- За портокалови сладки се добавя настъргана кора от един портокал.
- За шоколадови сладки се замества 50 г от брашното с 50 г какао.
Приготовление:
Аз ползвах Китчън Айдс с плоската приставка.
Първо се смесва маслото със захарта и ароматната есенция. Не се бърка много дълго време, за да не се напукат сладките при печене. Добавя се яйцето и се бърка до получаването на еднородна смес. Накрая се добавя и брашното (предварително пресято), като се бърка на ниска степен до получаването на тесто. Оформя се топка от тестото и се увива във фолио. Престоява в хладилника минимум един час.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0,5 см. С формички се изрязват сладките. Сладките се нареждат върху хартия за печене и отново се охлаждат в хладилника за около 30 мин. Последното се прави с цел запазване формата на сладките при печене. Пекат се при 180 за около 8- 12 минути, в зависимост от размера на сладките. След като се извадят от фурната се охлаждат върху решетка. Сладките се декорират по желание. Аз използвах Роял Айсинг.
* Завити в домашно фолио, сладките могат да се съхранят на сухо и хладно място до един месец.
Basic Sugar Cookies Recipe
Makes about 25 medium- size or 12 large cookies
Baking temperature: 180 degrees
Time: 8- 12 minutes, depending on size
200 g unsalted soft butter
200 g caster sugar
1 egg, lightly beaten
400 g plain flour, plus more for dusting
Optional flavours:
- For vanilla cookies, add seeds from 1 vanilla pod.
- For lemon cookies, add finely grated zest of lemon.
- For orange cookies, add finely grated zest of orange.
- For chocolate cookies, replace 50 g of the plain flour with 50 g cocoa powder.
Beat in the egg until well combined. Sieve in the flour and mix on low speed until dough forms. Gather it into a ball, wrap it in cling film and chill it for at least 1 hour.
Place the dough on a floured surface and knead it briefly. Roll it out to an even thickness. Use cookie cutters to cut out the desired shape cookies and lay these on a baking tray with greaseproof paper. Chill again abput 30 minutes and preheat the oven to 180 degrees. Bake for 6- 10 minutes, depending on the size, until golden brown at the edges. Leave to cool on a wire rack.
Wrapped in foil or cling film, the cookies will keep well in a cool dry place for up to four weeks.
Миленка,
ReplyDeleteот една доза тесто колко сладки излизат със средна големина? Около 20-25 бр или доста повече?
Дани, предполагам, че около 20 сладки ще излязат от една доза. Винаги правя две дози за децата от училище, защото предпочитам да имам в повече за всеки случай :-) Дано не не се разминават представите за "средна големина" :-)
ReplyDeleteУспех!
Toва са най-любимите бисквитки на моите деца и всички около мен. Изяждат се на минутата и искат още. :)
ReplyDeleteВсъщност, това са сладки, които ги знам от дете и у дома ми беше поверено правенето им, но бях забравила рецептата, но не и вкуса, който е божествен! :)
Благодаря ти, Миленка, че ме върна в детството, защото тетрадката на мама, за съжаление, е загубена, а с нея и много уникални рецепти.
Много са вкусни, нали? :-) Радвам се на хубавите думи, Ани! Благодаря за "обратната връзка"!
ReplyDeleteИ на нас са ни любими вкъщи :-) Особено ми харесва аромата, който се разнася докато се пекат :-)
Mnog li sa twardi
ReplyDeleteЗависи колко дебели са разточени. Не ги намирам за твърди, но не са и меки като меденки, примерно :-)
ReplyDeleteЗдравей Миленка!
ReplyDeleteСладките са много хубави - вече с чисто сърце мога да го заявя, защото ги опитахме. Благодаря че споделяш с нас рецептите и опита си.
Ето моят пръв опит: http://thedragonbg.multiply.com/photos/album/63/63#photo=9
Благодаря за положителната реакция, Илияна! Много се радвам, че рецептата се харесва. Сладките ти са много свежи и носият толкова настроение :-)
ReplyDeleteПоздрави, Милена :-)
здравей,искам да те питам,това безсолно масло къде се продава по принцип? мога ли да използвам обикновено? благодаря ти,сладките са чудесни! :)
ReplyDeleteБлагодаря за хубавите думи, Мила! Може да се ползва обикновено масло, разбира се. Но безсолното не влияе на крайният вкус. А и от солта също има значение колко ще бухнат при печене сладките.
ReplyDeleteЗдравей милена,първо искам да ти благодаря за уникалните ти рецепти,които споделяш,както и че си ненадминат майстор сладкар-ПОКЛОН!Искам и аз да се науча.....Правя успешно част от рецептите ти,но при захарните сладки ударих на камък:))проблемът е при печенето,тестото си го правя както е описано и с него грижи нямам,но като ги изпека незнайно защо от вътре остават като че ли леко сурови или малко стиклени.И се чудя какво да направя за да получа добре изпечени сладки.ще се радвам ако ми дадеш насока,за което благодаря предварително.
ReplyDeleteБлагодаря за хубавите думи! Много мило!
DeleteТова, за което се сещам като евентуален проблем е ако сладки с различна големи се пекат едновременно. Гледам принципно така да разпределя сладките в тавите за печене, че да са с еднакви размери и да могат да се опекат по едно и също време. За това и като време за печене не съм дала точи указания, зависи от големината на сладките. Най- сигурен знак, че сладките са готови опечени е ако при леко натискане в центъра на сладката, той отскача обратно. Надявам се това да е било ползено.
Успех!
Миленка,страхотна рецепта! Днес ще направя втора доза,защото първата изчезна много бързо,а уж бяха за Коледа :). Получиха се уникално вкусни портокалови бисквитки.
ReplyDeleteЧудни сладки! Направих ги с лимон.Ммм... ухаят превъзходно. Дано останат, за да украся с фондан :) Благодаря за рецептата!
ReplyDelete