Tuesday, April 28, 2009
Шоколадов блат за торта/ Chocolate basic cake
За 25 см квадратна тава/ 28 см кръгла тава
Продукти:
325 г Краве Масло
570 г Фина Захар
4 ч.л. Ванилова есенция
5 Яйца
125 г Самонадигащо се брашно
350 г Брашно
2 1/4 ч.л. Сода
110 г Какао
500 мл Бътермилк (2 чаши прясно мляко + 2 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок се смесват 5- 10 мин преди употреба)
Фурната се загрява до 180 градуса (16о градуса за фурна с вентилатор). Тавата се намазва леко с олио/ напръсква със спрей. Ако ползвате хартия за печене, поставяте на дъното на тавата.
Маслото, захарта и ванилията се разбиват до получаването на пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно. Добавят се пресетите брашно, сода и какао и бътермилка.
Блатът се пече около 1 ч. 1/2 или докато клечката излезе чиста. Оставя се за около 5 мин в тавата преди да се обърне на решетка за да се охлади напълно.
Блатът може да се съхранява в хладилник до 2 седмици и във фризер до 2 месеца, увит във фолио.
Chocolate cake
For square tin 25 cm/ round tin 28 cm
Ingredients:
325 g butter
570 g caster sugar
4 tsp vanilla extract
5 eggs
125 g self- raising flour
350 g plain flour
2 ¼ tsp bicarbonate of soda
110 g cacao powder
500 ml buttermilk
Preheat the oven to 180 degrees. Lightly grease the tin and line the base. Beat the bitter, sugar and vanilla extract with electric mixer until light and fluffy. Add the eggs one at a time, beating well after each addition. Transfer to a large bowl and fold in the combined sifted flours, bicarbonate of soda and cacao powder alternately with buttermilk.
Spoon into the tin and smooth the surface. Bake for 1½ h. A skewer inserted into the center should come out clean. Leave to cool in the tin for at least 5 minutes before turning onto a wire cake to cool completely.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nice this chocolate cake to accompany a cup of coffee!
ReplyDeleteHahaha, I have a birthday cake coming up. So I still have to decorate it, but it won't be ready before Sunday. Anyway, I don't need an excuse to have a cup of coffee :-)
ReplyDeleteI just made a few batches of chocolate sour cream cake this morning - but I'm always up for a new chocolate cake recipe. Thanks for posting in English too! Juanita
ReplyDeleteИзползвах този блат за направата на една торта и се получи много добре - стабилен, сочен и шоколадов. Благодаря за хубава рецепта!
ReplyDeleteБлагодаря за положителната реакция, Мира! Този блат ми е любим и всички, които са го опитали остават доволни :-) Радвам се, че и ти си харесала рецептата!
ReplyDeleteЕдна година след предходния коментар да кажа и аз, че това е просто възхитителен блат. С плътен шоколадов вкус, сочен и тежък, наподобяващ брауни. Просто страхотен, благодаря ти, Миленка!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Ани, за "обратната връзка"! Радвам се, че си харесала крайния резултат! И на мен този ми е любимият блат :-)
ReplyDeleteЗдравей, Миленка!
ReplyDeleteИскам да направя шоколадова торта за рождения ден на дъщеря ми с твоя блат. Ще се пробвам предварително, за да съм сигурна, че ще се справя преди важния ден.
Искам да те попитам, дали е възможно да използвам обикновено брашно, а не самонадигащо се, не мога да го намеря и това е... каква захар да сложа - пудра или кристална, а блатът, необходимо ли е да се сиропира или може и така да си остане и направо да мажа с крем?
Поздрави!
Мария
Привет Мария,
ReplyDeleteможе, разбира се, да се замени самонадигащото се брашно с обиконовено.
Ако към 500 г обикновено брашно се добавят 15 г бакпулвер се получава самонадигащо се брашно.
В случая ти е необходимо само 1/4 от това количество, т.е. 3.75 г бакпулвер или на върха на ножа.
Блатът е принципно плътен и влажен, но аз винаги го сиропирам.
Кристална захар също е за предпочитане. Просто при мен има два вида кристална захар и аз винаги купувам по- фината.
Успех с блата! Сигурна съм, че ще ви хареса :-)
Весело порсрещане на рождения ден!
Поздрави, Милена
Много благодаря, Миленка за бързия отговор!
ReplyDeleteКато го направя веднага ще пиша как съм се справила. Със сигурност ще е много по-хубав от готовите блатове, които купувам.
Поздрави!
Мария
Миленка, не можах да се справя...
ReplyDeleteБлатът е много вкусен, но така се наду, страшно много и отгоре се напука, а на всичкото отгоре като се опитах да го срежа по средата докато преместя горната част на плота се разпадна...
Намерих аз брашно самонадигащо се, сложих по рецептата, сложих и сода, може би грешката ми е, че сложих 2 и 1/4 ч.л. сода, ама с връх бяха, а не равни... може би там сгреших...
Ще се пробвам пак аз... и ще разделя сместа на две и ще пека на два пъти, че да не разделям така, явно не ме бива... според теб къде греша?
Жалко, че така се е получило.
DeleteАз слагам равни лъжици винаги като измервам продуктите.
Когато фурната е много гореща, също се получава "връх". Може следващия да опиташ да намалиш Т.
Аз ползвам ленти за печене на Уилтън: http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?id=3E30D620-475A-BAC0-592117323818A1AA
Ако пека без тях, просто изравнявам блата преди да го разрежа.
Пека винаги блата един ден предварително и разрязвам на следващия ден, след като блата е престоял в хладилника. Това е основно правило и съм сигурна, че блата ще се разреже лесно.
Надявам се, това да ти е полезно.
Много, много благодаря, Миленка!
ReplyDeleteНе бях виждала такова чудо - ленти за печене, ще намеря начин да си купя и аз!
Всичко,което споделяш в твоя блог е страшно полезно и е много мило, че отделяш време за обяснения и споделяш своя опит просто така, наистина...
Ще се пробвам докато го докарам като хора твоя блат и това е! :)
Поздрави!
Мария
Миленка, влизам само да ти кажа, че вечерта като направих твоя блат за торта, много се ядосах на себе си, че го натроших така, но след като сложих децата да легнат, малко ми мина яда и реших, че ще я сглобя някак си и ще и сложа крем и ще я измажа пък каквото стане. Кремът е шоколадов с ром, много хубав се получи и по твоята рецепта за сироп за напояване на блатове направих и него и напоих блатовете, малко само...
ReplyDeleteМетнах аз тортата в хладилника и така си седя два дни, докато не ни дойдоха гости. Ееее, толкова много им хареса, на мъжа ми също, на децата най-много. Най-хубавата шоколадова торта било това! :)
Сега в края на месеца ще си купя от лентите за печене, за които ми каза,за да не се получава тоя връх иии .. пак ще пека!
p.s. днес съм направила и от твоето тесто за захарни курабийки, в хладилника е, чакам да мине малко време и почвам да пека :) Малката ми дъщеря има тържество в градината и искам да я изненадам като се върнем вкъщи с твоите сладки :) Много искам да занеса и в градината, но не ми разрешават, защото съм нямала сертификат...
Zdraveite,
ReplyDeleteImam dve vuproscheta:
Kolko parcheta se poluchavat ot goleminata na torta s tozi blat?
Ako sloja dvoina doza v po golqma tava, dali shte se poluchi hubava debelina na blatut?
Blagodarq mnogo :)
p.s. izvinqvam se za latinica ;]
Привет Ваня,
Deleteна първия въпрос много трудно мога да дам отговор. Големината на парчетата е въпрос на лично предпочитание. В комбинация с шоколадов крем, се получава тежка торта и съответно парчетата ще са по- малки.
За тава с диаметър 32.5 см изпробваната рецепта е:
560 г масло
825 г фина захар
6 ч.л. екстракт от ванилия
7 яйца
190 г самонадигащо се брашно (по- горе в коментарите съм дала обяснение как се получава самонадигащо се брашно)
560 г обикновено брашно
2 3/4 ч.л. сода бикарбонат
160 г какао
700 мл бътермилк (в рецептата съм обяснила как се прави бътермилк)
Времето за печене е тогава 1 ч и 50 мин.
Не съм пробвала рецептата за по- голяма тава и не се наемам да дам отговор за пропорциите на продуктите.
Успех!
Блата е страхотен!Изпробвах го вече 2 пъти за рождения ден на дъщеря ми и за моя близка и се получи.Правя го за торта с захарен фондан и мога да кажа,че издържа тежестта.Благодаря ти Миленка!!!....много е хубав и вкусен:)
ReplyDeleteБлагодаря за оставеният коментар! Много се радвам на такива положителни реакции :-)
DeleteТози блат и на мен ми е любим :-)
Невероятная красота! Столько полезных советов и наглядных пособий. Спасибо. Добавила Ваш блог в список моих любимых
ReplyDeleteЗдравейте,
ReplyDeleteтази рецепта изглежда невероятно вкусна и нямам търпение да я изпробвам! Исках да попитам колко е стабилен блата? Ще издържи ли торта от 3 етажа (26,20,15 см) като за всеки етаж ползвам по 2 блата? Етажите естествено подкрепям с по 4 прички за всеки етаж.
Благодаря предварителено!
Благодаря, Жана! Това ми е най- често използваната рецепта. Щом се ползват подпори, може спокойно да се използва този блат за торта на повече етажи. Успех!
Delete