Wednesday, May 13, 2009

Пандишпанов блат за торта Генуа/ Genoise sponge


Продукти:
225 г брашно
6 яйца
165 г фина захар
75 г разтопено краве масло

Фурната се загрява до 180 градуса (160 градуса за фурна с вентилатор).
Две тави с диаметър 20 см се намазняват леко, поставя се хартия за печене на дъното и по стените. Отново се намазняват и леко се набрашняват.

Брашното се пресява три пъти върху хартия. Яйцата заедно със захарта се разбиват в огнеупорен съд над тенджера с леко вряща вода. Яйцата се бият се до получаването на бледа на цвят, гъста сме (бъркалките оставят следа в сместа). Съдът се отстранява и сместа се бие около 3 минути докато се охлади. Добавя се охладеното разтопено масло и брашното, като се бърка с метална лъжица леко и бързо колкото да се смесят продуктите. Внимание: при продължително смесване обемът на сместа спада!!!

Сместа се разпределя в тавите. Блатовете се пекат около 15- 20 мин или докато клечката за зъби излезе чиста. Добре опеченият блат е леко златист на цвят и се е отделил от стените на тавата. След изваждане на тавите от фурната се изчаква 5 мин преди блатовете да се обърнат на решетка.
Блатовете могат да се съхранят един ден в плътно затворен съд в хладилника.

Забележка: Аз изсипвам цялата смес в една тава, висока 7,5 см. Времето за печене е тогава около 30 мин. Тавата ми е от алуминий и само я напръсквам със спрей. Не слагам хартия за печене. Опеченият блат е с височина 7 см и лесно може да се разреже на три.


Ingredients:
225 g plain flour
6 eggs
165 g caster sugar
75 g melted butter

Preheat the oven to 180 degrees C. Brush two tins (20 cm round) with butter. Line the bases with non- stick baking paper, then grease the paper. Dust lightly with flour and shake off the excess.

Sift the flour three times onto paper. Mix the eggs and sugar in a large heatproof bowl. Place the bowl over a pan with of simmering water. Beat with electric mixer until thick and fluffy. Remove from the heat. Beat for 3 minutes until slightly cooled. Add the cooled butter and flour, using a large metal spoon. Fold in quickly and lightly until just combined.

Spread into the tins and bake for 15- 20 minutes or until lightly golden and shrinking slightly from the tin. Leave in the tins for 5 minutes before turning out onto wire cake racks.

Storage. Store in an airtight container in the fridge for 1 day.

Instead of two tins I use only one. The baked basic cake is 7 cm high.

10 comments:

  1. здравейте , да разбирам ли че това е блат за торта

    ReplyDelete
  2. Excellent , your sponge is so high !

    ReplyDelete
  3. Дани, да, това е блат за торта. Но вместо в две тави го пека в една и така става много висок. Но за целта наистина трябва да се спаси условието да се бърка бързо и леко с лъжица. Миксер прави блата сбит, тъй като обемът на сместа спада драстично.

    Thanks a lot for your kind words, Mary!
    Hope you have a nice day!
    Milena xxx

    ReplyDelete
  4. Майка ми има рожден ден в неделя и ще опитам с този блат.Обикновенно нищо не ми се получава,но съм решила да пробвам-имам ти пълно доверие,а и човек трябва да се учи.

    ReplyDelete
  5. Класическият пандишпан е наистина много капризен и не винаги се получава, но този вариант е по- лесен! Успех, Ваня! :-)

    ReplyDelete
  6. Малко се забавих с отзивите,но ми се получи добре,твоя изглежда по-добър от моя,но съм доволна.Втория път по-добре:)

    ReplyDelete
  7. Благодаря ти, Нели, за хубавите отзиви! Това е един от най- често използваните блатове от мен :-)

    ReplyDelete
  8. Миленка, когато се бъркат яйцата и захарта на водна баня пак ли на ръка се бърка, а не с миксер? Май въобще не бива да се бърка с миксер тази смес, правилно ли разбрах? А какъв сироп използваш за сиропиране на блата обикновено?
    Нова съм в тортоправенето, извинявай за многото въпроси, но голям мерак имам да се науча, а пък в твоя блог се чувствам като дете в сладкарница - и като видя всяка статия и си казвам - и това искам да опитам, и това искам :)
    Поздрави!
    Мария

    ReplyDelete
    Replies
    1. За яйчената смес използвам миксер и докато е на котлона, и след това за да се охлади.Но като се добавя брашното вече бъркам с лъжица за да не спадне обема на яйчената смес.
      Сироп правя винаги в съотношение 1:1 захар и вода и варя до сгъстяване. Винаги вече може да добавиш ванилия или друг аромат по желание.
      Успех!

      Поздрави :-)

      Delete
  9. Здравейте, исках само да питам - количеството на брашното не е ли твърде голямо. Снощи приготвих блат по рецептата - яйцата се разбиха чудесно и преди брашното беше всичко ок, но 225 гр брашно са приблизително 29 с.л. брашно, което е страшно много. Получи се доста плътен блат, който почти не бухна.

    ReplyDelete