Sunday, May 29, 2011

Bow cake/ Торта с панделка

Това е една семпла и бърза торта за рожденият ден на наша позната.
Тортата трябваше да е лека на вкус и за това се спрях на пандишпанов блат. Блатовете са леко сиропирани и между тях се редуват ванилов маслен крем и сладко от малини.


Пандишпанов блат

Необходими продукти за 2х 22 см кръгла тава или 2х 20 см квадратна тава:

75 грама брашно
150 грама брашно с добавен бакпулвер
6 яйца
220 гр пудра захар
8 ч.л. вряла вода

Времето за печене на 25 мин.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете две тави с разтопено масло. Поставете на дъното на тавите хартия за печене, след което намажете хартия отново с масло. Поръсете с малко брашно.

Брашното се пресява три пъти върху хартия. Разбийте яйцата в голяма купа с електрически миксер до гъста и бледа смес. Постепенно добавете захарта. С помощта на лъжица добавете пресятото брашно и вряща вода. Разпределете по равно сместа в тавите. Блатовете се пекат 25 минути или до леко златист цвят. Оставете блатовете в кутии за 5 минути, преди да ги обърнете върху телени решетка за да се охладят.

Съхранение. Класическият пандишпан се консумира в деня на печенето.

* Аз пека блатът в една тава, като удвоявам времето за печене.

Имах голямо желание да опитам как се работи с ембосинг мат. Бях чела доста негативни отзиви, но любопитството надделя :-)

Принципно за целта фонданът се разточва, намазва се леко с Криско или друга бяла растителна мазнина и се налага с ембосинг мата. С помощта на точилка се "отпечатва" релефът върху фондана. Отстранява се релефния килим и с така получения релефен фондан се покрива тортата. Тъй като фодана има вече шарка, не позволява да се заглади идеално върху тортата. Добра идея е за това да се разточи по- дебело за да се избегне получаването на "плисета", един път вече положен върху тортата.

За първи път работа с такъв мат, на мен ми се струва някак си не изпипана тортата. Колкото и да се стараех да не заглаждам фондана, някои от шарките избледняха. За това и в този случай зелените акценти тук и там по тортата :-)
Не бързам обаче да добавя релефния килим към списъкът с "несполучливи покупки" :-) Бих го използвала по скоро вече за подложка на торта. Така също би се получила ефектна подложка, облечена с фондан.



Като модел тортата не е нищо особено. Може би ще ви бъде интересно да видите как съм направила панделката.


Използвах цветарска тел за всяко "ухо" поотделно. След това първо вързах на букет 7 "ушенца". Отделно други 5 и ги поставих върху първите 7. Поставени едно в друго увих целия букет с бял цветарско тиксо.
Понеже тел не би трябвало да влиза в съприкосновение с храна, поставих "букета" от ушички в пластмасов накрайник (Уилтън ги продава специално за декорация на/от тел). Вече наредени върху тортата, добавях "ушички" за да се получи по- богата панделка.

Горната тортата беше с размер 15 см диаметър. За това се постарах панделката да е със съответния размер. Всяко "ушенце" е със ширина 2 см. Принципно може да се направите панделка изцяло според размера на вашата торта. Хубаво е телта да е по- дебела за да може да поддържа панделката, но и достатъчно гъвката да позволява да се огъва. Така аранжираха с тел, паднелата позволява да се дооформяне.
За блясък минах с четка гланц на прах всяко "ухо" по отделно.
Какво ви е необходимо:
- фондан, смесен с тилоза (тайлоза за английско говорящите). Тилозата придава по- голяма здравина и с нейна помощ декорацията съхне по- бързо.
- линия;
- сладкарско лепило. Такова може да си приготвите като смесите една ч.л. тилоза с малко вода. Оставя се тилозата да се разтвори и така полученото лепило се съхранява в хладилника.
- цветарска те;
- дъска с не-залепващо покритие.

Разточвате и разчертава фондана според желания размер. Краищата на телта се потапя в лепилото. Единият край на телта се поставя върху лентата и леко се сгъва фонданът така, че да притисне телта. Прегъва се телта и другия край се поставя върху края на фонданената лента. Лентата фондан се сгъва на две и се притиска леко около телта, така че да я покрие. Обръща се така полученото "ухо" и с пръсти се дооформя.

Желателно е да оставите "ушичките" да съхнат поне един ден преди да ги вържете в букет. Панделката позволява да се аранжира рано и може да се съхрани с картонена кутия за дълго време.
За блясък минах с четка гланц на прах всяко "ухо" по отделно.


**********************************************************************
This is a simple and quick cake with a bow. Sponge cake with alternative layers of vanilla buttercream and raspberry jam. The bow and the green accents are made of fondant.

On the step- by- step photos is shown how the bow has been made.
To make your own ribbon loops, roll out flower paste and cut into lengths 14 x 2 cm. Place a length of 24g white florist's wire dipped into glue at the end of the paste, fold over the paste and pinch together to secure the wire. Turn the loop in its side to dry overnight, these can be made well in advance and store away in a dry place.

The loops are dusted with lustre dust.
Take 7 loops and hold them firmly. Tape together in a circle with white flower tape.
Take 5 more loops and sit them in the middle of the bottom layer, arrange them neatly and secure with more tape. Add the last loop in the center of the 5 loops. Make sure the loops are taped firmly together.
Insert the pick centrally into the top of the cake and then insert the posy of sugar loops.


Classic sponge (2x round tins or 2x square tins)

You will need:
75 g plain flour
150 g self- raising flour
6 eggs
220g caster sugar
8 tsp boiling water

Baking time- 25 min.

Preheat the oven to 180 grades C. Brush two tins with melted butter. Line the bases with baling paper, then grease the paper. Dust the tins lightly with a little flour, shaking off the excess.

Sift the flour three times onto paper. Beat the eggs in a large bowl with electric mixer until thick and pale. Gradually add sugar, beating well after each addition. Using a spoon, fold in the sifted flour and the boiling water. Spread evenly into the tins and bake for 25 minutes or until lightly golden and shrinks slightly from the side of the tin. Leave the cakes in their tins for 5 minutes before turning them onto the wire racks to cool.
Storage. A classic sponge should always be eaten on the day it is baked. It will not store.

24 comments:

  1. Миленка, винаги ме изумяваш с понятието
    "бърза и семпла" торта!
    А украсата е невероятна !
    Прегръдки и хубава неделя!

    ReplyDelete
  2. Леле, леле... пак красоти тука има :))
    Чудесна е тортата, Миленка! Не се и съмнявам, че за майстор като теб е лесно и бързо, обаче ела да ме видиш аз как се боря с тортите, то и затова не ги и украсявам :))

    Искрено ти се възхищавам на уменията и стила! Моите адмирации!!!

    ReplyDelete
  3. Страхотна е !Много нежна !
    Както винаги си се постарала за подробни технологични обяснения :)
    Благодаря ти -Безценна ,както винаги!

    ReplyDelete
  4. Тортата може и да е била бърза за теб :) разкошна панделка. И благодаря за подробните обяснения :)
    Хубава нова седмица, Миленка :)

    ReplyDelete
  5. Толкова нежна и същевременно елегантна торта си направила, Миленка!
    Прекрасна е на вид, а като съдя по рецептата - и на вкус!
    Поздрав и чудесна нова седмица!

    ReplyDelete
  6. Бърза, да бе да! Бърза - само от 4 до 6 часа. Парделката е супер. Този ембосинг вариант не съм го пробвала, но изглежда страхотно. Много добра торта, Миленка.

    ReplyDelete
  7. Благодаря ви за хубавите думи! Много сте мили!
    Да направя уточнение- за моите представи това е бърза торта :-) На мен ми е нужно достатъчно време да помисля каква торта искам да направя и след това за подготовка...3 дена не ми стигат :-)
    А тази е спонтанна и много импровизирана, което за мен не е типично и за това писах, че е бърза торта :-)

    Спорна и усмихната нова седмица, момичета!

    ReplyDelete
  8. Миленка,
    всеки път ме очароваш с идейна, стилна и елегантна торта - изглежда много нежна и фина.
    Благодаря за споделената технология при изработването на панделката - супер е!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ReplyDelete
  9. Милена, пак невероятен шедьовър ни показваш!!!Уникално въображение имаш и златни ръце!! Толкова нежна, красива и интересна е тортата ти - а панделката е пленителна!
    Прекрасна и успешна седмица и от мен :)

    ReplyDelete
  10. Миленка, отново страхотна торта показваш!
    И да, за теб може да е бърза.... защото имаш усет и златни ръце.
    Аз :) предпочитам да се любувам на тази прелестна и бяла пандела върху тортата, вместо да правя жалки опити :))
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ReplyDelete
  11. Много елегантна торта!
    Благодарности за подробното обяснение за направата на украсата!

    ReplyDelete
  12. Диани, Мина, Пепи, Ели, благодаря ви за хубавите думи! Голяма радост ми носите! :-)

    ReplyDelete
  13. Милена, ти може да я наричаш семпла, но аз я наричам страхотна и нежна!
    Обожавам снежно бели торти, изчистени, стилни, романтични, а ти си сътворила точно такава!Поздравления!

    ReplyDelete
  14. Благодаря ти, Мариета! И на мен белите торти са ми любими :-)

    ReplyDelete
  15. Благодаря за подробностите по направата на прекрасната пандела, ще правя торта за юбилей на свекърва ми.Мисля да опитам.

    ReplyDelete
  16. Марияна, благодаря за посещението и хубавите думи! Успех с панделката!

    ReplyDelete
  17. E' meravigliosa! Bravissima!
    Angela

    ReplyDelete
  18. Едно предложение или моба:
    Аз,нямам домакинска везна и ми е много трудно с грамажите на отделните продукти. Ти ,като по-опитна и веща в сладкарството може ли да отделиш време и да дадеш някакво съотношение на мерките например в супени лъжици.То от лъжица до лъжица има разлика,ама в чашите ми се струва по-голяма разликата.Сигурно много хора като мен имат този проблем.
    Аз,съм решила да си взема везна,но докато го направя-я-я. А ,и предполагам ,че много други имат нужда от съответния отговор.
    Благодаря!

    ReplyDelete
  19. Нели, не смея да дам такова предложение за мерни лъжици или чаши. Пандишпановият блат е много капризен и дали ще се получи успешен е определящо да се спази съответния грамаж и пропорции на продуктите. И понеже има разлика в мерните лъжици чаши между различните страни (Щатите, Англия и Австралия) предпочитам да работя с рецепти, където продуктите са дадени в грамажи за да съм сигурна, че съм спазила рецептата точно. За мен кухненската везна е незаменим помощник. Единствено за мъфите мога да си позволя да отмеря продуктите приблизително или на око, но там няма как да се обърка нещо :-)

    ReplyDelete
  20. Благодаря за отговора!Знаех си,че няма да ми мине номера :)
    За сега печенето върви успешно,надига се равномерно.Много ме е страх с това печене,то е важно за крайния резултат.Ще снимам и ако има какво да покажа ,ще се види.Аз,постъпих като теб,цялата смес на веднъж и сега-а-а .... незнам....
    До скоро ,прегръдкив знак на благодарност -винаги си така отзевчива!

    ReplyDelete
  21. Стискам палци да се получи успешен блат :-) Мерси за хубавите думи! Старая се, макар че в последно време реагирам малко със закъснение заради ремонтите из къщи. Надявам се вече до месец да сме приключили :–)

    ReplyDelete
  22. Успех и на теб с ккрайния срок !
    Хубава и спокойна вечер!

    ReplyDelete
  23. Beautiful Bow! I've never used wire to connect the loops. Will have to give it a try! Thank for sharing.

    ReplyDelete