Monday, March 1, 2010

Birthday Tiramisu

Today is the birthday of my hubby. He is my biggest fan if it comes to cake baking and decorating but for his birthday he requested a simple Tiramisu, his favourite cake :-)
I wanted to make a huge chocolate fish as his birthday sign, Pisces, but I could not find such a big mould. So these small sea animals will do :-)
Happy birthday, honey!


Днес е рождения ден на съпругът ми. Той е най- големият ми фен когато стане дума за моите тортени подвизи, но си пожела семпло Тирамису :-)

Thursday, January 7, 2010

Thursday, December 17, 2009

I am dreaming of а white Christmas...

These are the cookies I made for the teachers of my son.
Normally I decorate cookies with Royal Icing but due to the lack of time I had to go with fondant. These are sugar cookies, embossed and stenciled.


Това са сладките, които направих за учителките от училището на синът ми. По принцип предпочитам да декорирам сладки с айсинг, но поради липса на време този път ги украсих с фондан. Това са захарни сладки, а декорацията е постигната със стенсили/шаблони и релефни хоби пособия (Cutlebug embossing).
При нас се продават най- разнообразни стенсили/шаблони за Коледна декорация на прозорците :-) Използвах най- малкият за сладките със сребърни звезди.
За целта сладката се намазва със кайсиеното желе (кайсиеното сладко се загрява и след това се отделят плодчетата посредством сито за да се получи желе), покриват се с фондан и се оставят за да може фондана да изсъхне. След това се намазват с бяла растителна мазнина, Crisco. Поставя се стенсила/шаблона върху сладката и с мека четка се нанася Edible Lustre/ Pearl Dust.
Това е :-)

Кутии за подаръци се намират много трудно и моята приятелка Рали беше така добра да ми направи четири кутии :-) Сърдечни благодарности, Рали!

Wednesday, December 16, 2009

Poinsettia Christmas Cake

This cake is a present for our neighs lady. She always keeps an eye on our house while we are away :-) We are going on a holiday in two days and this cake is just a small "thank you" gesture.
Rich fruit cake, covered with marzipan and fondant. The poinsettia flowers are made with patchwork cutter.

Тази торта е подарък за съседката ни, която се грижи за къщата ни когато сме във ваканция. Това е малък жест на благодарност.

Английски плодов кейк
, покрит с марципан и фондан. Цветята са правени с пачуърк кътър.

Sunday, December 13, 2009

Stars Christmas cake

This cake is present for friends of ours.
Rich fruit cake, covered with marzipan and fondant.
The cake is dusted with lustre but the photo does not show it.


Този Английски Коледен Кейк е подарък за приятели. Облечен е с марципан и фондан. Кейкът е посипан с Magic sparkles dust, но на снимката не се забелязва блясъкът му.

Friday, December 4, 2009

Sinterklaas cake

There is a holiday tomorrow in the Netherlands- Sinterklaas . This is even bigger than Christmas :-)

Mini cake 21 cm high. Chocolate cake, filled with chocolate buttercream and covered with fondant. Sinterklaas figurine and his sake are is made of fondant.

Sinterklaas cake

Утре в Холандия се празнува Синтърклаас. Този празник е най- честваният и обичаният в страната. Синтърклаас идва от Испания две седмици преди 5-ти декември и самото му посрещане е грандиозно шествие. Тези две седмици преминават в духа на Синтерклас. Децата слагат всяка вечер обувките си пред камината и пеят песнички. Всяка сутрин намират нещо дребно, пуснато от белобрадият старец и неговите помощници. На 5-ти декември се разменят подаръци, като всеки подарък е придружен със весели и закачливи стихотворения. За по- малко надарените в лириката, различни сайтове в Интернет предлагат помощ :-)
По повод на 5-ти декември и тази торта.
Шоколадова торта със шоколадов крем и фонданово покритие. Висока е 21 см и широка 9 см. Фигурката и чувал

krabbel voor hyves

Sunday, November 22, 2009

Sugar Flowers

This was quite of a challenge for me to try to make sugar flowers as patience is not my virtue :-)
I completed the last module Sugar Flowers of PME Professional Diploma Courses and I finally got my Master Certificate. These are the results of my efforts. The flowers are made of gum paste.




Пореден курс завърши. Този беше по скоро занаятчийски :-) Цял занаят е да се
направят захарни цветя и да се аранжират. Отделно колко трудоемък е целия този процес, но за сметка на това крайният резултат е винаги удовлетворяващ. Поне за мен беше така. И друг път съм си признавала чистосърдечно, че търпението не ми е добродетел. А търпение определено се изисква заради прецизната и деликатна работа. каквато е направата на тези цветя. Научих много и останах доволна от постигнатото по време на курса. Останалото е упорство, постоянство и много практика.

Sunday, November 8, 2009

Chocolate mud cake

От известно време търсих рецепти за т.нар. мъд кейк. Събрах доста и това е първият ми опит да изпека тази торта. Останах леко разочарована от резултата, определено смятам да премина към следващата рецепта :-) Тортата е много вкусна, но ако искам да я използвам за покриване с фондан/ марципан ми трябват поне три блата за да се получи висока торта. Пълнежът за сметка на това беше божествен- с Ferrero Rocher бонбони.

За торта с размер 20 см:
7 ferrero rocher бонбони, натрошени
100 г млечен шоколад
60 мл течна сметана

Шоколадът се разтопява заедно със сметаната на водна баня до получаването на гладка и лъскава смес. Добавят се натрошените бонбони.



I have always wanted to try chocolate mud cake. So I gathered quite a lot recipes and determined to find the recipe which works for me, I have made my first chocolate mud cake. Well, let me put it this way, I was not really very impressed by the final result.
The filling was heavenly, though- Ferrero Rocher Filling.

Ferrero Rocher Filling (20cm round cake)
Ingredients:
7 ferrero rochers, crushed
100 g  milk chocolate
60 ml cream

Instructions:
Melt the chocolate with the cream until smooth then added the crushed ferrero rochers.

Friday, October 30, 2009

Призрачна кула/ Spooky tower

Нямах намерение да правя торта за Halloween, защото при нас се празнува Sint Marteen на 11-ти ноември. Това е нещо като Halloween, децата също обикалят къщите с фенери и пейки песни събират разни лакомства.
Но синът ми дойде при мен с книгата на Деби Браун и си пожела тази призрачна кула. Как да му откажа :-)

Това е мини тортичка с височина 18 см. Определено нормални и големи торти са ми по- лесни за декориране. Реших да опитам и нова рецепта за блат. По- добре да бях използвала изпробвана рецепта. Блата се получи много вкусен, но очаквах, че и на височина ще е по- висок. Бял шоколад и лимети спондж, между блатовете бял шоколад маслен крем.
Много нерви ми ...костваше тази торта. Може би моята кула наистина е обладана от духове :-) Но важното е, че Алекс остана доволен :-) А това е най- важното, нали?



Mini cake 18 cm high. White chocolate & lime cake, crumb-coated and filled with white chocolate buttercream.

I wasn't planning to make a cake for Halloween as in our region we celebrate Sint. Marteen on 11th November instead, which is something like Halloween. Children still go from door to door caring lanterns and singing songs to gather sweet treats.
My son however came to me with the book of Debbie Brown, asking me to make this Spooky Tower for him. How can a refuse his request :-)
Everything which possibly could go wrong, went wrong :-( Usually in cases like these I'd rather start over, but this time I decided to stick with this cake and finish it up.
Well it's not even close to Debbie Brown's Spooky Tower. Probably mine is really haunted :-) But my son's was very happy with it and that's what it counts, right? :-)

Happy Halloween!
Hope you have a spooky one :-)

Saturday, September 12, 2009

Торта за близначки/ Twins cake



Тази торта е подарък за близначките Лус и Мауд, които стават на 3 години и утре ще си празнуват рожденият ден. Майката искаше торта с пеперуди и цветя, в розово и лилаво.
Тази торта не е в мой стил, но нали е за момиченца се постарах да е шаренка. Надявам се да им хареса.

Блатът е шоколадов, пълнежът е шоколадов крем, а тортата е покрита с фондан. Декорацията и короните също са от фондан.



This cake is a present for the twin- girls Loes& Maud, who are turning 3 and celebrating their birthday tomorrow.
It turned out a bit whimsical cake, but it was supposed to be girlie, flowery, pink& purple and with butterflies.

Monday, August 31, 2009

Торта за новородено бебе/ Baby bootees cake

Тази торта е за новороденото бебе на нашите съседи. Желаем им много щастие заедно!

Някой беше казал (може и аз да съм била :-)), че декорирането на торти не е като карането на велосипед. След пауза от два месеца, таза торта ми се стори безкрайно трудна. А ми се искаше опитам да направя бебешки обувки. Исках да пробвам да направя и райета от страни на тортата. Всеки повод за торта е добра възможност да се опитат и нови техники :-)



This cake is for the new born baby boy of our neighbors. We wish them lots of happiness together!
Somebody has said that decorating cakes is nothing like biking. Yep, I totally agree! After two months break I found it rather difficult to decorate a cake again. So, I should make cakes more often :-)

Friday, July 3, 2009

Торта Морски свят/Sea life cake


Това е наистина вече последен пост преди да отпътуваме за Варна :-)
Тази торта е за рожденият ден на синa на моята приятелка, Рали. Нямах време да направя нещо по- оригинално и специално за малкия рожденик, но се надявам той да хареса тази торта. За жалост няма да съм тук за да видя реакцията му, тъй като утре сутрин пътуваме. А неговия рожден ден е на 6-ти юли. За това предварително му честитя рождения ден и му пожелавам много усмивки и подаръци на този ден!

Весело лято и много усмивки!


I made this cake for my friend's son, who has his birthday on July, 6th. It was a bit rushed cake so I'm not really satisfied with how this one turned out. I really hope Alex will like his cake. I won't be here to see his reaction as we are going on a holiday tomorrow.
Happy birthday, Alex! Hope you have a great day!

Have a great Summer! Lots of Sunny smiles!

Thursday, July 2, 2009

Торта с яка от Айсинг/ Runout/ ColorFlow collar cake



В този пост показах как се облича торта с марципан с цел получаване на ясно изразени ръбове. Това е необходимо за да може яка от Айсинг да се закрепи върху тортата.

"Яка" от айсинг се прави на принципа на декориране на сладки с айсинг. Принтира се очертанието на яката и се поставя под хартия за печене, като е най- добре под тях да има твърда подложка за по- голяма стабилност. Аз използвам борд за торта, върху който залепвам принтираното очертание и над него хартията за печене. Преди да се започне със шприцоването хартията за печене се намазва с бяла мазнина (Crisco) за да може готовата яка да се отдели по- лесно и безопасно след изсъхване.

За самата яка може да се използва както Айсинг, така и ColorFlow на Wilton. ColorFlow е смес, която се разрежда до съответната консистенция. Нещата, направени с него са с по- голяма здравина и имат блясък.

Но яката може да се изработи и с Айсинг с яйчен белтък. Рецептата вече посочих в поста за Айсинг, както и начина за приготвяне на runout. Помнете, че 10 капки са ключов момент!!!

За яката- очертават се очертанията с Айсинг/ColorFlow и след това те се запълват с runout. За очертанията използвах накрайник с номер 2 на PME, който е еквивалент на този на Wilton. За runout използвах еднократни декораторски пош. Ако се работи с ColorFlow, важи същият принцип за 10-те капки т.е. сместа се разрежда, докато капната капка при преброяване до 10 се слее с повърхността на сместа.

Ето принтирано очертание на моята яка. Пунктираните линии оказват къде се залепва (с Айсинг) яката върху тортата. Това е яка за 20 см торта, но тази яка може да се увеличи до желаните размери.


За яката около долният ръб на тортата, яката се изрязва от вътрешната страна докато кръгът около тортата се затвори. Очертава с молив и се работи по същия начин, както за другата яка.

След като яката е запълнена с runout/ Collar Flow, тя се оставя една нощ да изсъхне.
Отново с номер 2 накрайник се шприцова Айсинг върху тортата или отдолу на самата яка и яката се закрепя върху тортата, като се поставя съразмерно върху тортата.


Надявам се, че обяснението е достатъчно подробно и ясно. Успех!

Making a collar
Measure the top of the cake and draw template of the collar design on a piece of paper or use a printout of a collar. Attach securely to a board surface. Secure a piece of waxed paper over the design.
Pipe a line of RI, using number 2 tube over the lines of the templates. To pipe the line use soft peak icing.
Flood the collar section by working quickly but neatly. For the flooding there is a simply rule to apply- make a runout so that a drip of icing should disappear back into the surface after 10 seconds.
Continue flooding until the collar is completely filled. Dry throughout overnight.
When the collar is dry, remove from the waxed paper using a fine palette knife.
Pipe a line with number 2 tube in the same color as the base icing and put the collar on the cake, making sure it is evenly positioned.

To make a collar both RI and ColorFlow can be used.

Wednesday, July 1, 2009

Обличане на плодов блат с марципан/Marzipanning a rich fruit cake

Освен стандартният начин за обличане с марципан чрез разточване на покритието и покриване на тортата, има и друг начин. При вторият начин горната част и страничната част на тортата се обличат поотделно. Целта е да се получат добре изразени ръбове. Това се цели ако тортата в последствие се покрива с Ройял Айсинг или се поставя ‘яка’, направена от runout/ ColorFlow.

За да се задържи марципановото покритие върху тортата, блата се намазва с желе от кайсии. То се приготвя като сладкото от кайсии се затопля и се изсипва в сито за да може да се отделят малките плодни парчета. Получава се желе, което е сравнително течно, докато е топло. Ако започне да се сгъстява, може отново да се затопли за секунди в Микровълновата.

За този начин на покриване се намазва първоначално горната повърхност на блата. Разточва се марципана върху наръсена с пудра захар работна площ до 0.5 см. Уверете се дали разточения марципан не е залепнал за работната площ. Блатът се обръща с лице надолу и се поставя върху марципановата маса. Изрязва се кръг като се оставя около 1 см ръб, който с палетен нож се прилепва и изравнява със страничната част на блата. Блата се обръща отново и марципана се заглажда, така че да прилепне към тортата. Аз използвам за горна повърхност дъното на блата т.е. след изпичане обръщам блата. Дъното е по- равномерно изпечено и изравнено, така се работи по- лесно.

След като горната част на блата е покрит, се мери височината и дължината на страничната част на блата. Разточва се марципанова лента и от нея се изрязва лента с необходимите размери. Посипва се с пудра захар и се навива за руло, за да може да се повдигне по- лесно без да се разтегли. Лентата също е с дебелина 0.5 см. Страничната част на блата се намазва с топло кайсиево желе и внимателно се закрепя марципановата лента. Ръбовете може да се загладят с палетен нож.

Така покритият блат се оставя поне 24 часа да изсъхне, независимо дали ще се покрива след това с Айсинг или фондан.


Brush the top of the cake with apricot glaze. Sprinkle the work surface with sieved icing sugar.
Using two- thirds of the marzipan, knead it until smooth. Roll out to 5 mm (1/4 in) thickness to match the shape of the top of the cake.
Make sure the marzipan moves freely on the work surface inverting the cake on the centre of the marzipan shape.
Trim off the excess marzipan to within 1 cm (1/2in) of the cake, then using a small flexible palette knife, push the marzipan until it is level with side of the cake.
Turn the cake rightsideup and place in the centre of the cake board. Brush the sides of the cake with warm apricot glaze. Knead the trimming together, taking care not to include any crumbs from the cake. Measure and cut a piece of string the length of the cake. Roll out the marzipan to 5 mm thickness and cut out one side piece for the a round cake, to match the length and width of the string. Carefully fit the marzipan on the side of the cake.
Leave in a warm and dry place for at least 24 hours to dry before icing.

Tuesday, June 30, 2009

Плодова торта/Rich fruit cake

Плодовата торта се асоциира най- често с Коледа. Но доста често се използват точно тези блатове при карвинг и много етажни торти. В първият случай защото на плодовата торта може лесно да и се предаде желаната форма, като не се налага да се използва крем за пълнеж. Във вторият случай плодовата торта може да поеме един или повече етажи при сглобяването на многоетажни торти.
Желателно е блата да се приготви месец преди декорирането, но опечен и непосредствено преди декориране е също толкова вкусен.


Продукти ( 20 см кръгла/18 см квадратна тава):
875 г сушени плодове (кайсии, стафиди, сливи)
40 мл бренди
200 г меко краве масло
200 г тъмно кафява захар
3 яйца
250 г брашно
1 ½ ч.л. смес от следните подправки (канела, кориандър, индийско орехче, карамфил, кардемом, джинджифил, сушени портокалови кори)
45 г белени бадеми

1. Смесват се изсушените плодове с гланцираните череши се заливат с брендито. Сместа се покрива и се оставя докато алкохола се абсорбира от плодовете (няколко часа). Фурната се загрява до 140˚ (120˚ за фурна с вентилатор). Тавата се намазнява леко и се покрива дъното и стените с хартия за печене.
2. Маслото и захарта се разбиват до хомогенна маса и се добавят яйцата, като след всяко добавяне се разбърква добре. Сместа се прехвърля в голяма купа и се добавят последователно пресятото брашно, подправки и нарязаните бадеми. Сместа се изсипва в тавата и повърхността се заглажда. Тавата се „удря” няколко пъти в плота за да излезе въздуха от сместа.
3. Отвън стените на тавата се обвиват с вестници и се връзва със шнур. Тавата се поставя върху няколко ката сгънати вестници. Във фурната се поставя и огнеупорен съд с вода, за да предпази тортата от изсъхване. Пече се около 3- 3 ¼ часа. Като към края се проверява за готовност с клечка за зъби. Клечката трябва да излезе суха. Тортата се оставя да изстине в тавата, като се покрива с хартия за печене. Може да се наръси допълнително с малко бренди. След като е изстинала се завива плътно в свежо фолио и се съхранява на хладно място или в хладилника до 6 месеца или се замразява за срок до 3 години.


Ingredients ( 20 cm round/18 cm square tin):
875 g mixed dried fruit
90 g glace cherries
40 ml brandy
200 g soften butter
200 g muscovado sugar
3 eggs
250 g plain flour
1 ½ tsp mixed spice
45 g blanched almonds
Baking time- 3- 3 ¼ hrs

1. Mix together the dried fruit, chopped cherries and brandy, cover and leave for several hours or until absorbed. Preheat the oven to 140˚C . Lightly grease the tin and line the base and side.
2. Beat the butter and sugar until combined. Gradually add the eggs, beating well after each addition. Transfer to a large bowl and stir in the soaked fruit alternatively with the sifted flour, mixed spice and chopped almonds. Spoon into the tin and smooth the surface. Tap the tin on the work surface to remove any air bubbles.
3. Wrap a folded piece of newspaper around the outside of the tin and tie securely with string. Place the tin on several sheets of folded newspaper and baked for about 3- 31/4 hours. Test the cake towards the end of cooking time with a skewer inserted into the centre of the cake, it should come out clean. After baking, you can drizzle the cake with a little extra brandy. Cover with non- stick baking paper and foil and leave to cool in the tin.
Storage: When cold, remove from the tin and wrap in plastic wrap. Keep in a cool, dry place or fridge for 6 months, or freeze for 3 years.