Monday, December 15, 2008

Торта с ягоди и бял ганаш/ White Ganache cake

This is the cake I made for the birthday of my good friend Rali.
Happy birthday, girl!


За блатът:
125 г. крема – сирене (Philadelphia)
60 г. масло
185 г. пудра захар
2 яйца
100 г. тъмен шоколад (разтопен)
250 г. брашно
30 г. какао
1 ч.л. сода.

За белият ганаш:
280 г. Бял шоколад
125 г. Течна сметана
250 г. Безсолно масло

За пълнежът:
250г. ягоди (нарязани )
500 мл. сметана
по желание може да се добави захар към разбитата сметана

За декорацията от шоколад:
200 г. Шоколад

За украса (опционално):
Ягоди (къпини или малини)


Приготовление:

За блатът:
Фурната се затопля до 180 градуса. Тавата ( 20 см диаметър) се намаслява и застила (дъното+ стените) с хартия за печене.
Разбиват се крема- сиренето, маслото и захарта до получаването на лек крем. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Добавя се разтопеният шоколад и се бърка до получаването на гладка смес.
Прибавя се с лъжица брашното (предварително пресято), какаото и содата, разтворена в 185 мл. вода. Разбърква се добре. Сместа се изсипва във формата за печене и се пече около 45- 50 мин. или до готовност. Блата се вади от фурната и се оставя във формата за около 5- 10 мин., след което се обръща върху решетка за да изстине.

За ганашът:
Всички продукти се поставят в тенджера на слаб огън. Бърка се до получаване на еднородна гладка смес. След това се прехвърля в друг съд, покрива се и се оставя да се охлади в хладилникът поне една нощ. Преди да се използва ганаша, се разбърква отново с миксер за да се получи лесна за работа консистенция.

Сглобяване на тортата:
Блатът се разрязва на три хоризонтално. Поставя се върху поднос първия блат и отгоре се разпределя половината сметана, а отгоре се редят нарязаните ягоди. Следва вторият блат, останалата част от разбитата сметана се използва и се редят нарязаните ягоди. Отгоре и отстрани тортата се измазва с белия ганаш. По желание се декорира с ягоди и/или шоколад.


Забележка: Рецептата за блатът е всъщност рецептата ми за тортата със сметана и ягоди. В комбинация с бял ганаш се получава малко тежка торта, тъй като белият ганаш като вкус се доближава до масления крем. Бих пробвала да направя тортата следващият път с пандишпанов шоколадов блат. Но белият ганаш в същото време се комбинира отлично с ягодите.

3 comments:

  1. Много красиво оформена торта!Очите ми остават като ги разглеждам,Миленка!Страшна майсторка си,браво!

    ReplyDelete
  2. Благодаря ти, за хубавите думи, Еликсирче! За майстор не знам, но по оново време имах голям ентусиазъм да пробвам нови неща :-)

    ReplyDelete
  3. Много красива торта!

    ReplyDelete