Sunday, January 11, 2009

Торта Тирамису с пандишпанови блатове/ Tiramisy cake


Необходими са два 20 см. пандишпанови блата

За маскарпоновият крем:
1 ч.л. нес кафе
190 г. Захар
80 мл. уиски, бадемов ликьор (какъвто алкохол предпочитате или без алкохол)
4 жълтъка
500 г. Маскарпоне
300 мл. Гъста сметана(Crème fraîche)
Какао

По принцип, могат да се ползват готови блатове. За съжаление, при нас не се намират и когато нямам време да пека блатове използвам смес, към която добавям само яйца и вода. Но блатовете могат да се изпекат и по тази изпитана рецепта:
За два блата:
75 г. Брашно
150 г. Самонадигащо се брашно
6 яйца
220 г. Фина захар
8 ч.л. вряла вода

Фурната се нагрява до 180 градуса.
Две форми (22 см) се намазняват, основата се покрива с хартия за печене и след това отново се намазнява. Набрашняват се леко.
Брашното се пресява три пъти. Яйцата се бият около 7 мин. с миксер или докато побелеят и се получи лека смес. Постепенно се добавя захарта, като се бърка много добре след всяко добавяне. С лъжица се бърка при добавяне на брашното и врящата вода. Бърка се кратко и леко до получаване на хомогенна смес. Сместа се разпределя равномерно в двете форми и се пече около 25 мин или докато се получи златист цвят и блата се отдели от стените. Изваждат се от фурната и се оставят около 5 мин. във формите, след това се минава с нож отстрани и тогава се обръщат.

Приготовление на Маскарпоновата смес:
Кафето се слага със 110 г. Захар в малък съд и се добавя 250 мл. вода. Загрява се на слаб огън, докато захарта се разтвори. Отнема се от огъня и се остава да изстине.
Жълтъците се разбиват с останалото количество захар в огнеупорен съд, поставен върху тенджера с вода, която съвсем леко ври. Разбиват се 3 мин с миксер до получаването на гъста смес. Изсипват се в чист съд и се бият още 3 мин. или докато се охладят.
Маскарпонето се изсипва в съд и се разбърква леко, добавят се жълтъците със захарта и накрая се изсипва и сметаната. Разбърква се до като сместа се посгъсти.

Сглобяване на тортата:
Блатовете се разрязват на две. С четка се напръскват с разтвора от кафе и се намазва с 1/5 от Маскарпоновата смес. Процедурата се повтаря, като се завършва с Маскарпоновата смес. Тортата се оставя в хладилника за около един час. След което се намазва с крема отстрани.
По желание се декорира. Например отстрани може да се наредят бишкоти.
Поръсва се с какао преди сервиране.
Как се прави шоколадовата декорация, показана на снимката, може да видите тук.


Tiramisu
Two 20 cm round sponge(bisque) cake

Ingredients:
1 tabs instant coffee powder
190 g caster sugar
80 ml Kahlua
4 egg yolks
500 g mascarpone cheese
300 ml thick (heavy/double) cream
Cocoa powder

Mascarpone cream
Put the coffee powder and 110 g of the sugar in a small pan with 250 ml water. Stir over low heat until dissolved. Remove from the heat and cool slightly, then stir in the Kahlua.

Beat the egg yolks and the remaining sugar in a heatproof bowl. Place over a pan of barely simmering water. Beat for 3 minutes with electric beater, or until it is thick and fluffy and leaves a trail on the surface. Transfer to a clean bowl. Beat for 3 minutes, or until cool.

Gently stir the mascarpone in a large bowl to soften it. Add the egg yolks mixture, then the cream  beating slightly until thick.

Assembling the cake.
Slice the cakes in half horizontally. Place a layer of cake on a plate and brush with coffee syrup. Spread with a fifth of the mascarpone cream. Top with another layer of the cake and continue layering with the coffee syrup, mascarpone cream and cake, finishing with mascarpone cream. Refrigerate the cake and remaining mascarpone cream for 1 hour.
Dredge the top of the cake with cocoa powder and spread the remaining mascarpone cream around the side. Decorate the side with wafers or chocolate decoration. 
You can add the chocolate decoration, shown on the photo. Here is how I have made it

5 comments:

  1. Тортата е не само вкусна, но зглежда и много естетично. Трябва да помислиш за бизнес в сладкарския сектор.

    ReplyDelete
  2. Рядко тирамису изглежда добре.. но направеното от теб, Милена, е невероятно красиво! Браво!

    ReplyDelete
  3. Благодаря, Дими! За първи път и аз останах доволна от крайният резултат! А тази декорация беше спонтанно решение. Бях сигурна, че имам бишкоти в къщи и когато установих заблудата си, беше вече късно да купя бишкоти от магазина. На село, в събота магазините работят до 18 ч:-( И викнах Неволята на помощ:-)
    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  4. Дънчо, миличка, ще ти направя това тирамису като се върна лятото в България:-)
    Благодаря за комплимента! За бизнес в сладкарство ми е рано още да мисля, нека първо натрупам малко стаж:-)
    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  5. Milena , чудесна е тортата ти - красива и вкусна!

    ReplyDelete