Thursday, February 3, 2011

На гости при DSdiva/ Guest blogging at DSdiva's blog


Сладко царство гостува днес при DSdiva от Самодивска омая с един семпъл, но невероятно ефектен сладкиш с шоколад и малини.

Блогът едва ли има нужда от представяне, но ако не се го посетили до сега, направете го! Ива знае как да ви очарова и вдъхнови.

Сърдечни благодарности, Иве, за поканата! Благодаря и за красивият книгоразделител! Много ме трогна! Особено ми хареса короната, която символизира моят блог! хх


Sweet Kingdom has been featured on this lovely blog. 
Thank you for the kind invitation, DSdiva and for this incredible bookmark! It means a lot to me! xx

За гостуването ми при Ива съм приготвила нещо романтично и изкусително, но същевременно и лесно  за приготвяне. Напълно подходящо за настъпващия Св. Валентин, макар че за шоколадово изкушение никога не е нужен специален повод.


Моята представа за Валентинско изкушение е всичко шоколадово. Шоколадът носи страст, незабравими емоции и заради тъмния свят напомняне за нещо тайнствено и непредвидимо.  В комбинация е червен плод като малината, се получава неустоима комбинация.
Ще попитате защо не ягоди? Малините леко накиселяват и с това вкусовете се балансират и се получава една изтънчена феерия от сладко- кисела наслада.

Заинтригувах ли ви? Надявам се.
Това за мен е шоколадова фантазия. Шоколадов блат приготвен с какао и яйца, които му придават богат вкус. Шоколадовият крем е логичен завършек на това шоколадово приключение.
Това е лесен и същевременно ефектен  сладкиш, със заливка от ганаш и украса от малини. 


Продукти за блата (в оригиналната рецепта мерки са в унции, по- долу са еквивалентите в грамове):
42 г какао
118 г вряла вода
74 г жълтъци (около 4 бр)
44 г вода
156 г брашно
200 г фина захар
¾ ч.л. ванилия
2 ½  ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
128 г безсолно масло

Необходима ви е 22,5 см тава с форма на сърце. Дъното и стените са намазани с олио.
Фурната се загрява до 175˚С.
Какаото се разтваря във врялата вода (118 г) и се остава около 30 мин, докато се охлади. За да се ускори този процес, може да се постави и в хладилника.
В купа се разбъркват леко с вилица или ръчна бъркалка жълтъците, водата и ванилията.
В друга купа се поставят брашното, захарта, бакпулвера и солта. Смесват се и към тях се добавя какаовата смес и маслото. Сместа се разбърква за кратко време, колкото да се смесят продуктите. Накрая се добавя и яйчената смес. Не е желателно да се бърка продължително време- 30 сек е достатъчно.
Сместа се изсипва в намазнената тава и се пече около 30 до 40 мин, или докато клечката излезе чиста. Блатът се отделя от стените на тавата след като тавата е извади от фурната.

Докато блатът се пече се приготвя ганашът.
Продукти за ганаш:
85 г шоколад ( със съдържание на над 60% какао)
174 г сметана

Сметаната се загрява в съд на котлона до получаването на мехурчета около стените на съда. Не се кипва! Добавя се към предварително настъргания/ситно нарязан шоколад и се бърка до получаването на хомогенна смес. Държи се на топло място или се приготвя последните 10 мин от времето за печене на блатът.

След като блатът е изпечен, още докато е в тавата, с вилица се правят дупчици и се залива половината от шоколадовия крем. Със силиконова четка се разнася равномерно, докато кремът попие. Проверете дали блатът се е отделил от стените на тавата като минете внимателно с нож покрай стените на съда. След това обърнете сладкиша върху плоска повърхност, покрита със свежо фолио. Така обърнатия сладкиш се надупчва отново с вилица и се излива останалата част от ганаша. Оставя се така поне час, докато шоколадът стегне. Обръща се отново и се отстранява фолиото.

Ако цялата процедура със заливането и обръщането ви се струва много сложна, може просто да разрежете блатът на две и по средата да залеете половината от шоколадова смес. Останалата част от крема излейте отгоре. Може и рязането през средата на блата да си спестите и просто да залеете сладкиша с ганаш.

След като шоколадовият крем е стегнал, се редят малините, като се започва от периферията на сладкиша.
За декорацията са ви необходими около 350-400 г малини.


Опционално:  Върху вече наредените малини може да се поръси леко затоплено малиново желе, смесено с 2 с.л. бренди или уиски. За желето- 2 с.л. от малиново сладко се прекарват през сито за да се отделят семките. Затопля се за 10 сек в микровълновата фурна и към желето се добавя алкохола. С четка се намазват леко малините за да им се предаде блясък.

Може да поднесете тази шоколадова фантазия с разбита сметана.  
Приятно шоколадови емоции!

Надявам се, че вашия Св. Валентин ще е толкова страстен и вълшебен, колкото и този сладкиш!

28 comments:

  1. Милена, поздравления за гостуването и за това шоколадово-малиново изкушение! Най-хубавото на рецептата е, че не изглежда така сложна, а е много ефектна и сигурно вкусна. Поздрави и хубав празник и на теб!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Мира! Страшно лесен сладкиш е и много шоколадов :-) Идеален за шокохолици :-)

    Поздрави :-)

    ReplyDelete
  3. Поздравления и от мен,Миленка! Страхотна торта!

    ReplyDelete
  4. Привет Милена:)
    Незнам кое е семплото в това съвършено шоколадово чудо:)Всичко при теб е толкова перфектно наистина:) Благодаря, за вдъхновението:)
    Светъл и усмихнат ден, Милена:):):):):):)

    ReplyDelete
  5. Guau, no entiendo ni torta pero que rica se ve la tarta. Un besito desde http://corazonyazucar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Поздравления и от мен! И подаръкът и шоколадово-малиновото сърчице са страхотни :)

    Хубав ден, Миленка :)

    ReplyDelete
  7. Поздравления, Милена, чудесен подарък си получила! И невероятно гостуване с това шоколадово-малиново изкушение!

    ReplyDelete
  8. NuNuZa, Wyny, thanks for stopping by and your lovely comments! :-)

    Йоли, Роси, Инче, благодаря ви! Много сте мили! хх

    ReplyDelete
  9. Благодаря ти, Пепчо! Писали сме едновременно :-)

    ReplyDelete
  10. Милена, страхотно гостуване и прекрасен сладкиш (с любимия ми шоколад :)). Подаръкът ти е изключително красив!

    ReplyDelete
  11. Страхотен сладкиш, особено за обожаващите малини като мен!!1 И приемете искреното ми възхищение за невероятните и перфектно направени торти!

    ReplyDelete
  12. Благодаря ти, Мира! Хубаво е да ме вдъхновяват от време на време за нещо "сладко" :-) А Ива направи точно това :-)

    ReplyDelete
  13. В туй "Сладко кралство" днес попаднах,
    надзърнах там и просто онемях,
    от вкусните му чудеса - припаднах
    и ето - влюбих се във тях.

    Поздравления, невероятен сладкиш и чудесен подарък. С Ваше позволение ще Ви навестявам честичко.
    :)

    ReplyDelete
  14. И тук да напиша, че това е един приказен сладкиш!
    Поздрави и за двете ви и палав Свети Валентин!

    ReplyDelete
  15. Поздравления, Миленка :) прекрасна торта :)

    ReplyDelete
  16. Миленка, страхотна торта :)
    Поредното изкушение!
    И прекрасен подарък от Ивчето!
    Прегръдки и за двете!

    ReplyDelete
  17. Добре дошъл на Магьосникът! Благодаря за прекрасният стих! Радвам се на всяко посещение и всеки споделен коментар :-)

    Мария, Зори, Дани, благодаря ви за хубавите думи! Самодивката Ива определено знае как да ме омая :-)

    ReplyDelete
  18. Благодаря за посещението и хубавите думи на Софико! Радвам се, че моето "сладко царство" се харесва :-)

    ReplyDelete
  19. И тук да напиша, че двете в тандем със Самодивката сте просто неустоими!
    Милена, чудна торта, просто нямам думи!
    Аз ям рядко сладкиши (просто обичам соленичко повече :), а сладко от време на време хапвам), но парченце от тази прелест, която си сътворила никога няма да откажа. Невероятно изкушение!
    Поздрав и благодаря за рецептата и насладата за сетивата, които даряваш!

    ReplyDelete
  20. Поздравления, Миленака! Отново аристократично... но какво ли можем да очкаваме от една кралска особа? :)

    Умее ги Дивата тези неща - прави чудни подаръци!

    Поздрави.

    ReplyDelete
  21. Лети, Ив, благодаря ви!
    Лети, торти и аз не хапвам, но на този сладкиш и аз не устоях :-)
    А половинката остана определено доволен от гостуването при Дива, защото беше повод на направя нещо сладко :-)

    ReplyDelete
  22. Милена,нека да кажа и тук, очарована съм за пореден път от таланта ти!
    За мен беше изключително удоволствие твоето гостуване !
    Сърдечни поздрави и прегръдки :)

    ReplyDelete
  23. Оо, благодаря ти, ДИва! Макар, че аз съм тази, която благодари- за поканата, подаръка и вдъхновението! :-) Направи и половинката щастлив, защото аз рядко пека нещо за вкъщи. Обикновено правя торти за подарък. Така изкушенията се споделят и не ми се налага да показвам сила на характера за да им устоя :-)

    ReplyDelete
  24. Милена, божествен е този шоколадово-малинов шедьовър!! Истинско СЪВЪРШЕНСТВО!!

    ReplyDelete
  25. Благодаря! :-) Наистина беше много шоколадов сладкиш :-)

    ReplyDelete
  26. Кой каза СЪВЪРШЕНСТВО и ми открадната думата, с която така ми се искаше да опиша поредната красота, създадена от Милена!!
    Милена, с неограниченото чувство за стил и елегантост, и с дарбата да бъде толкова контактна, без да бъде натрапчива, което само' по себе си e вид изкуство.

    Благодарност за всичко красиво и добро.
    Прегръдки.

    ReplyDelete
  27. Нелка, другарче мило, благодаря за хубавите думи! Много ме трогна!

    Прегръдки и за теб :–)

    ReplyDelete